na ciasteczka:
- 5 czubatych łyżek masła
- 6 łyżek drobnego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy(ja starłam całą pomarańcz ale można dodać skórkę z ½ pomarańczy)
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
na lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
- masło ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy , na gładką puszystą masę,
- dodajemy jajko, mleko i mieszamy
- następnie dodajemy mąkę oraz kakao i wszystko szybko i dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto,
- rozwałkowujemy na około 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- pieczemy 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
- gdy ciasteczka przestygną nakładamy na środek każdego z nich lukrowy kleks,
- gdy lukier stwardnieje robimy na ciasteczkach esy floresy z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i zajadamy:)
Źródło: http://malacukierenka.pl/ciasteczka-kakowo-pomaranczowe.html
Kakao i pomarańcza, pyszota !
OdpowiedzUsuńzgadzam się w pełni :D
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, urocze maleństwa Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńbardzo Ci dziękuję :)i polecam , niedawno je odkryłam i bardzo je polubiłam :D
Usuń