środa, 29 maja 2013

SCONES ANGIELSKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Szybkie śniadaniowe bułeczki angielskie, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonałe z masłem, konfiturą , kremem czekoladowym czy miodem , szybkie w wykonaniu w sam raz na pyszne pierwsze śniadanie
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
  • 100 g masła, zimnego
  • 100 g rodzynków
Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąkę, proszek, sól, cukier, mieszamy i dodajemy do niech pozostałe składniki ,masło, rodzynki i mleko z jajkami(zostawiam odrobinę do posmarowania wierzchu scons’ów) wszystko szybko ale dokładnie wyrabiamy , 
  • rozwałkowujemy ciasto dosyć grubo bo na około 1,5 cm i szklanką lub foremka wycinam krążki,
  • układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je mleczno-jajecznym płynem który wcześniej odlaliśmy, 
  • pieczemy 10-15 minut w   piekarniku nagrzanym do  220ºC,   
  • gotowe studzimy na kratce, wychodzi nam około 10-12 bułeczek



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/scones

4 komentarze:

  1. a co z masłem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze beda smakowac, jesli zamiast rodzynek dodam suszonej zurawiny? Nigdy nie jadlam scons'ow, wiec nie wiem, jak to wyjdzie. Wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie możesz śmiało zamienić rodzynki na żurawinę :)

      Usuń