Składniki na brownie:
- 180 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 200 g truskawek
Składniki
na bezę:
- 4 białka
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- roztapiamy masło i czekoladę , odstawiamy do lekkiego przestudzenia,
- w misce delikatnie mieszamy jajka razem z cukrem oraz ekstraktem waniliowym
- do masy dodajemy teraz mąkę, kakao oraz letnią masę czekoladowo-maślaną i wszystko dokładnie mieszamy
- ciasto wykładamy do formy (23x27) lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w równych odstępach na cieście układamy przepołowione truskawki
- pieczemy około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC( ważne aby ciasto było podpieczone, a na wierzchu pojawiła się lekko popękana powierzchnia)
- pod koniec podpiekania zabieramy się za przygotowanie bezy
Wykonanie bezy:
- białka ubijamy na sztywno,
- pod koniec miksowania dodajemy łyżką cukier cały czas miksując po każdym dodaniu cukru,
- na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko miksujemy,
- powstałą bezę delikatnie wykładamy na podpieczone brownie,
- obniżamy temperaturę do 160 ºC i wkładamy ciasto ponownie do piekarnika , pieczemy jeszcze około 40 minut
- beza powinna się ładnie zrumienić i lekko popękać, ważne żeby sprawdzić patyczkiem czy brownie jest już upieczone, (wbijajmy patyczek w środek ciasta ważne żeby nie było na nim śladów surowego ciasta),
- studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy dopiero jak jest zimne
- nie wkładamy do lodówki.
Racja! Truskawki i czekolada to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńOOOo, idealny, oooo!!!
OdpowiedzUsuńech.... tylko szkoda, że truskawki nie są cały rok ale trzeba korzystać póki co :) polecam :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam to ciasto jest PYSZNE!!!! Ale o wiele dłużej musiałam je piec;) samo ciasto piekłam 30min, natomiast z beza jeszcze ok 50min-bo ciągle patyczek był mokry z czekoladowego ciasta. Ciasto wilgotne i obłędne. Jeszcze truskawki zastąpiłam wcześniej odmrożonymi wiśniami. pychotaaaa:D
OdpowiedzUsuńsuper najważniejsze, że ciacho smakowało :) ja je ubóstwiam, a co temperatury to zależy często od piekarnika stąd te różnice dlatego warto być czujnym w czasie pieczenia tak jak Ty :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńJak już patrzę i myślę o tym deserze to czuję jego przepyszny smak. Ja właśnie na jutro zaplanowałam zrobienie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ ale fajny pomysł z tą bezą mi się pojawił. Więc na pewno będę próbować czegoś innego.
OdpowiedzUsuń