poniedziałek, 17 czerwca 2013

CIASTECZKA MARCEPANOWO-SEZAMOWE

Ciasteczka przygotowuje się szybko bo około 20 minut więc nim gości przyjdą można śmiało się pokusić i przygotować taką małą słodycz, przypominają mi hiszpańskie ciasteczka, są kruche, migdałowo sezamowe i mają przyjemna chrupiącą skórę, a co najważniejsze można je przechowywać nawet 3 tygodnie warunek , szczelnie zamknięta puszka, polecam :)

Składniki:
  • 200g masy marcepanowej
  • 200g miękkiego masła
  • 50g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 10g cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • 200g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:

  • białko
  • 100g nasion sezamu
  • 40g brązowego cukru
Wykonanie:
  • marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i ucieramy go z miękkim masłem , 
  • stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i ucieramy aż powstanie gładka, zwarta masa
  • następnie dodajemy żółtko i dalej ucieramy, na koniec dodajemy w 2 porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale szybko mieszamy ,
  • ciasto wykładamy na blaszkę 30x40  wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozsmarowujemy, 
  • teraz całość smarujemy białkiem i posypujemy sezamem oraz brązowym cukrem, 
  • pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC(grzałka góra, dół), 
  • gorące ciasto natychmiast kroimy w prostokąty i zostawiamy na kratce do wystygnięcia .


Źródło: Książka: "Świąteczne ciasteczka"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz