- 200g masy marcepanowej
- 200g miękkiego masła
- 50g drobnego cukru
- Szczypta soli
- 10g cukru z wanilią
- 1 żółtko
- 200g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- białko
- 100g nasion sezamu
- 40g brązowego cukru
Wykonanie:
- marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i ucieramy go z miękkim masłem ,
- stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i ucieramy aż powstanie gładka, zwarta masa
- następnie dodajemy żółtko i dalej ucieramy, na koniec dodajemy w 2 porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale szybko mieszamy ,
- ciasto wykładamy na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozsmarowujemy,
- teraz całość smarujemy białkiem i posypujemy sezamem oraz brązowym cukrem,
- pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC(grzałka góra, dół),
- gorące ciasto natychmiast kroimy w prostokąty i zostawiamy na kratce do wystygnięcia .
Źródło: Książka: "Świąteczne ciasteczka"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz