niedziela, 9 czerwca 2013

CHORWACKIE CIASTECZKA Z FIGOWYM NADZIENIEM

Ciasteczka są pyszne, kruche, cudnie chrupią pesteczki z fig, zdecydowanie mój ciasteczkowy faworyt i bardzo przypominają mi cudną Chorwację i genialne figi sprzedawane na każdym postoju ach rozmarzyłam się :)

Składniki:
na ciasto:
  • 75g masła
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 żółtko
 Na nadzienie:
  • 200g suszonych, niezbyt twardych fig
  • 3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
  • wszystkie składniki zagniatamy  tylko do połączenia składników, 
  • formujemy kulę i schładzamy w lodówce około 60 minut, 
  • figi kroimy, usuwamy ogonki i miksujemy je w blenderze z miodem na mocno klejącą masę, 
  • zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie przekrawamy go wzdłuż na pół(tak aby powstały dwa podłużne prostokąty), 
  • obie części smarujemy figowo-miodowym nadzieniem, 
  • tak przygotowane ciasto składamy do środka tzn. każdy z prostokątów zakładamy do środka jak książkę, tak żeby lewa część skrzydła ciasta nachodziła na prawą, delikatnie dociskamy łączenia aby się wszystko łanie skleiło i odwracamy złączeniem do dołu, 
  • gotowe wałeczki kroimy w poprzek na kwadraty, 
  • ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC



źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2013/05/Ciasteczka-kruche-z-figowym-nadzieniem.html

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam figi więc pewnie zakochałabym się w tych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chorwacja... I najpiękniejsze wakacje mojego życia... Aż mi się smutno zrobiło :<<< nie jadłam co prawda tam takich ciasteczek, ale już czuję, że muszą być pyszne. Uwielbiam figi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka są genialne a dzięki figą odrobina Chorwacji zagości w Waszych domach , pozdrawiam :) i dziękuję :)

      Usuń
  3. Pysznie nadziane! Uwielbiam figowe nadzienia w bułeczkach! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń