Kolejna odsłona ciasta z diety strukturalnej. Ciasto jest
łatwe w wykonaniu bo przygotowanie zajmie nam około 10 minut więc niewiele.
Minusem tego ciasta jest jego wielkość bo z podanych składników wychodzi bardzo
mała ilość , foremka zaproponowana w książce to 20x14 ja
upiekłam w troszkę w większej dlatego komuś
może się wydawać, że ciacho jest niskie ale to nie wina piekącej ;) tylko
większej foremki.
Oczywiście można
zrobić ciasto z podwójnej ilości składników. Co do smaku to każdy kto lubi
orzechy będzie w pełni zadowolony, pięknie pachnie, jest mięciutkie
i sprężyste, taki biszkopt orzechowy ,
świetnie się sprawdzi jako mała słodko-zdrowa przekąska w pracy, w domu czy na
jakimś wyjeździe, kawałek ciasta to 170 kcal, gorąco polecam :)
- 3
średnie jajka
- 40g
brązowego cukru
- 35g
mąki pełnoziarnistej
- ½
łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g
orzechów laskowych + 5 g do posypania
Wykonanie:
- oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem do białości,
- do masy dodajemy mąkę, proszek do
pieczenia i orzechy, a na koniec ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy,
- ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do
pieczenia, posypujemy orzechami ,
- pieczemy około 25minut w piekarniku nagrzanym
do 180ºC
Źródło: Książka M. Bardardyn "Odmładzająca książka kucharska"
świetne !! zdrowe i proste w wykonaniu ;) do tego orzechowe <3
OdpowiedzUsuń