czwartek, 20 czerwca 2013

CIASTO Z ORZECHÓW LASKOWYCH wg diety strukturalnej

Kolejna odsłona ciasta z diety strukturalnej. Ciasto jest łatwe w wykonaniu bo przygotowanie zajmie nam około 10 minut więc niewiele. Minusem tego ciasta jest jego wielkość bo z podanych składników wychodzi bardzo mała ilość , foremka zaproponowana w książce to 20x14 ja  upiekłam w troszkę w większej dlatego komuś może się wydawać, że ciacho jest niskie ale to nie wina piekącej ;) tylko większej foremki.  Oczywiście można zrobić ciasto z podwójnej ilości składników. Co do smaku to każdy kto lubi orzechy będzie w pełni zadowolony, pięknie pachnie, jest mięciutkie  i sprężyste, taki biszkopt orzechowy , świetnie się sprawdzi jako mała słodko-zdrowa przekąska w pracy, w domu czy na jakimś wyjeździe, kawałek ciasta to 170 kcal, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 3 średnie jajka
  • 40g brązowego cukru
  • 35g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g orzechów laskowych +  5 g do posypania
Wykonanie:
  • oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem do białości,   
  • do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, a na koniec ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy, 
  • ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami , 
  • pieczemy około 25minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC


Źródło: Książka M. Bardardyn "Odmładzająca książka kucharska"

1 komentarz:

  1. świetne !! zdrowe i proste w wykonaniu ;) do tego orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń