niedziela, 2 czerwca 2013

ROGALIKI WANILIOWE

Tradycyjne kruche ciasteczka o maślano-waniliowym aromacie , pięknie się prezentują i dobrze smakują i są nie zawodne bo zawsze wychodzą :)

 Składniki:
  • 420g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • miąższ  z 1 laski wanilii
 Wykonanie:
  • mąkę mieszamy z proszkiem i solą, dodajemy, cukier, jajko, masło i ziarenka wanilii  i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, 
  • z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki o długości około 35 cm i schładzamy w lodówce 30 minut, 
  • zimne ciasto kroimy na plasterki  i formujemy z nich rogaliki  lub używamy gotowej foremki silikonowej w kształcie rogalików w której układamy ciasto, 
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do  175ºC (obserwujemy żeby za bardzo się nie zrumieniły, jak zaczną się rumienić przy brzegach wyciągamy z piekarnika)


Źródło: ulotka z Tchibo

8 komentarzy:

  1. ale pięknie wyglądają. Ich kruchość i delikatność jest uzależniająca: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) faktycznie na jednym się nie kończy ;p

      Usuń
  2. czy można je czymś nadziać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm można zaryzykować ale jest to ciasto kruche i boje się, że może się rwać ale nic nie stoi na przeszkodzie i z kawałka ciasta zrobić test i zobaczyć jak się ciasto zachowa.

      Usuń