- 420g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110g drobnego cukru
- 1 jajko
- 200 g masła
- miąższ z 1 laski wanilii
Wykonanie:
- mąkę mieszamy z proszkiem i solą, dodajemy, cukier, jajko, masło i ziarenka wanilii i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto,
- z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki o długości około 35 cm i schładzamy w lodówce 30 minut,
- zimne ciasto kroimy na plasterki i formujemy z nich rogaliki lub używamy gotowej foremki silikonowej w kształcie rogalików w której układamy ciasto,
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC (obserwujemy żeby za bardzo się nie zrumieniły, jak zaczną się rumienić przy brzegach wyciągamy z piekarnika)
Źródło: ulotka z Tchibo
ale pięknie wyglądają. Ich kruchość i delikatność jest uzależniająca: )
OdpowiedzUsuńdziękuję :) faktycznie na jednym się nie kończy ;p
UsuńZjadlabym!!!
OdpowiedzUsuńpolecam :) :) :)
UsuńPrzepiękne ! :)
OdpowiedzUsuńczy można je czymś nadziać ?
OdpowiedzUsuńhmm można zaryzykować ale jest to ciasto kruche i boje się, że może się rwać ale nic nie stoi na przeszkodzie i z kawałka ciasta zrobić test i zobaczyć jak się ciasto zachowa.
Usuń