Składniki:
- 300g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g brązowego cukru kandyzu
- Szczypta soli
- 150g gęstej kwaśnej śmietany
- 150g masła
Dodatkowo:
- 30g brązowego cukru kandyzmu
Wykonanie:
- mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki tj. cukier, szczyptę soli, śmietanę oraz masło i wszystko zagniatamy
- ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o długości 20 cm, każdy zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalki
- wałki z ciasta kroimy na plasterki grubości 4mm, co chwilę obracając wałek, żeby plasterki były w miarę równe
- ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kandyzem
- pieczemy 15-20minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gorące zostawiamy jeszcze około 5 minut na blaszce, a następnie razem z papierem zsuwamy na kratkę i studzimy
Źródło: Książka„Świąteczne
ciasteczka”
Ale to musi pachnieć :)
OdpowiedzUsuńoj tak piękny maślany zapach :)
Usuńto musi nie tylko pachniec, ale cudownie smakowac!
OdpowiedzUsuń