środa, 31 lipca 2013

CIASTECZKA Z KANDYZEM

Ciasteczka z serii szybkie i proste. A co najważniejsze są pyszne, maślane, a dodatek kandyzmu  sprawia, że cukrowe kryształki cudnie chrupią przy każdym ugryzieniu ciasteczka.  Gorąco polecam :)

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g brązowego cukru kandyzu
  • Szczypta soli
  • 150g gęstej kwaśnej  śmietany
  • 150g masła
Dodatkowo:
  • 30g brązowego cukru kandyzmu

Wykonanie:
  • mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki tj. cukier, szczyptę soli, śmietanę oraz masło i wszystko zagniatamy
  • ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o długości 20 cm, każdy zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalki
  • wałki z ciasta kroimy na plasterki grubości 4mm, co chwilę obracając wałek, żeby plasterki były w miarę równe
  • ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kandyzem
  • pieczemy 15-20minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gorące zostawiamy jeszcze około 5 minut na blaszce, a następnie razem z  papierem zsuwamy  na kratkę i studzimy



Źródło:  Książka„Świąteczne ciasteczka”


3 komentarze: