środa, 31 lipca 2013

CZEKOLADOWE CIASTO MEKSYKAŃSKIE

Ciasto jest ekstremalnie czekoladowe, a chilli genialnie podkreśla czekoladowy charakter ciasta, nadając mu wyrazistości, natomiast mango nadaje mu lekkości i przełamuje mocno czekoladową nutę, polecam nie tylko osobom kochającym czekoladowe wypieki :)

Składniki:
  • 50ml wody
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 50g kakao
  • 180g mąki pszennej
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów np. włoskie, nerkowca
  • 50g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 250g mango
  • szczypta chilli
  • ¾  łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo na polewę:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
  • w garnku podgrzewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz kakao i wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (nie gotujemy), odstawiamy do przestygnięcia
  • ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli
  • do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz  chilli i słodką paprykę,  wszystko mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję
  • następnie dodajemy  posiekane orzechy i czekoladę oraz pokrojone w kostkę mango, wszystko razem mieszamy
  • na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko mieszamy aby piana nam nie opadła,
  • ciasto przekładamy do keksówki (21x11) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,
  • pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do  170ºC
  • zimne ciasto  pokrywamy czekoladową polewą *
*Czekoladowa polewa wykonanie:
  • w garnuszku podgrzewamy śmietankę kremówkę, gorąca ściągamy z gazu
  • dodajemy połamane czekolady, a gdy już nam się rozpuszczą dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, odstawiam do  ostudzenia
  • tak przygotowaną polewą  pokrywamy całe ciasto, boki i górę



Źródło:http://kuchnialidla.pl/product/Czekoladowe-ciasto-meksykanskie

10 komentarzy:

  1. podoba mi się dodatek chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i tak na pewno też smakuje! Piękne zdjęcia, a przepis zapisuję do zrobienia;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja właśnie zrobiłam powtórkę i znowu nieziemsko smakowało :), mam nadzieje, że Tobie też ciacho przypadło do gustu :) gorąco pozdrawiam
      i dziękuję :D

      Usuń
  3. Dzięki za tą powtórkę, która była moją sprawką... a ten smak to mam do dzisiaj na ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. A stanie się coś jeśli nie dodam orzechów? Czy one są tylko dodatkiem? Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,śmiało możesz pominąć orzechy,ciasto na tym nic nie straci,pozdrawiam :)

      Usuń