Składniki:
- 1 jajko
- 200g mąki wieloziarnistej
- 30g otrębów pszennych
- 70ml mleka
- 30g jogurtu naturalnego
- 70g miodu
- 2 jabłka
- 1 banan
- ½ łyżeczki soli
- 40g płatków migdałowych
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kokos/płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
- jabłka i banana obieram i kroimy na średnie kawałki
- pokrojone owoce dodajemy do miski , następnie przesiewamy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz dodajemy żółtko i wszystko mieszamy
- mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, następnie przestudzone wlewamy do miski, dodajemy teraz pozostałe składniki tj. otręby, jogurt, płatki migdałowe (połowę płatków pozostawiamy do posypania wierzchu -jeżeli będą używane zamiennie ja użyłam kokos) cynamon, kardamon oraz ekstrakt wanilii wszystko mieszamy na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość
- ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiekamy około 20 minut w 180ºC następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi/kokosem i z powrotem ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne20-30 minut w sumie cały proces pieczenia to 40-50 minut
Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/najprostsze-ciasto-jabkowo-bananowe-bez.html
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwypróbuję ! bardzo przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, mam nadzieje, że będzie Ci smakować :)
UsuńZdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńtak, dlatego kupił mnie ten przepis i zawsze to miła alternatywa dla tradycyjnych wypieków :)
Usuń