środa, 17 lipca 2013

CZEKOLADOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

Pyszotka czereśniowo-czekoladowa , kakowo - czekoladowy spód który idealnie łączy się z owocową nutą  , a całość wieńczy kapka bitej śmietany  z dodatkiem wanilii czy coś więcej mam dodać, gorąco polecam i wierze , że będzie Wam smakować jak mi :)

Składniki:
  • ½  szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 jajko
  • ⅔ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki kakao
Dodatkowo
  • 350-400 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe

 Wykonanie:
  • mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy, aż czekolada nam się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia
  • jajko ubijamy do białości, dodajemy cukier i dalej ubijamy
  • do masy jajecznej dodajemy olej, jogurt, ekstrakt wanilii i mieszamy
  • następnie dodajemy ostudzone mleko z roztopioną czekolada i znowu miksujemy
  • na koniec dodajemy przesiane suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz  kakao  i wszystko mieszamy  tylko do połączenia składników
  • tortownicę (23cm+/-) wykładamy papierem do pieczenia -tylko dno
  • ciasto pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160ºC
  • gotowe ciasto studzimy , wierzch ciasta (zimnego)możemy delikatnie ściąć nożem, żeby wyrównać i z powrotem zapinamy obręcz tortownicy
  • kiedy ciasto się studzi przygotowujemy galaretkę , którą rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu , potrzebujemy 750ml gorącej wody
  • na zimnym cieście układamy wydrylowane  wcześniej czereśnie, a następnie zalewamy tężejącą galaretką( zbyt rzadka galaretka wsiąknie nam w ciasto)
  • ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc
  • gotowe można podawać z  kapką ubitej śmietany



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-owocami-i-galaretka

9 komentarzy: