Składniki:
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 100 g drobno zmielonych migdałów
- 1 ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 150 g stopionego masła
- 100 ml mleka
- 500 g wydrylowanych czereśni
Wykonanie:
- w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cukier z wanilią, migdały, kardamon i sól
- dodajemy roztopione masło, mleko , a następnie wbijamy po jednym jajku cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę
- ciasto przekładamy do niewielkiej natłuszczonej formy wysypanej bułka tartą , na wierzchu układamy czereśnie
- pieczemy 40 minut w 180ºC
Uwielbiam i czereśnie, i kardamon, ale nie wpadłabym, żeby je razem do ciasta wrzucić. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam dla mnie strzał w dziesiątkę :), pozdrawiam
Usuń