niedziela, 21 lipca 2013

FRANCUSKIE CIASTO MIGDAŁOWE Z CZEREŚNIAMI I KARDAMONEM

Ciasto jest proste, szybkie i pyszne, migdały, czereśnie i na dodatek cudnie pachnie kardamonem,  każdy kawałek jest przyjemnością, idealne ciasto do popołudniowej kawy i książki, gorąco polecam :)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 100 g drobno zmielonych migdałów
  • 1 ½  łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 150 g stopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 500 g  wydrylowanych czereśni
Wykonanie: 
  • w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cukier z wanilią, migdały, kardamon i sól
  • dodajemy roztopione masło, mleko , a następnie wbijamy po jednym jajku cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę
  • ciasto przekładamy do  niewielkiej natłuszczonej formy wysypanej bułka tartą , na wierzchu układamy czereśnie
  • pieczemy 40 minut w 180ºC



Źródło: http://www.ofeminin.pl/przepisy/czeresnie-przepisy-czeresnie-d14551c218818.htm

2 komentarze:

  1. Uwielbiam i czereśnie, i kardamon, ale nie wpadłabym, żeby je razem do ciasta wrzucić. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam dla mnie strzał w dziesiątkę :), pozdrawiam

      Usuń