Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki sody
- 100g masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki białego cukru (można dodać mniej)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
- 300g czekolady(biała, mleczna i gorzka), 100g czekolady można zamienić na orzechy
Wykonanie:
- mieszamy mąkę, sodę, sól oraz wanilię
- w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrami przez około 5 minut, dodajemy jajko i ubijamy kolejne 5 minut
- do masy maślano jajecznej dodajemy składniki suche i miksujemy, następnie dodajemy czekolady i całość mieszamy, aż wszystko ładnie się nam połączy
- z ciast formujemy kulki wielkości gałki do lodów (najlepiej użyć łyżki do lodów świetnie się sprawdza) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując bardzo duże odstępy bo ciasteczka bardzo rosną
- pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC, uwaga ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie nim ściągniemy je z blaszki polecam odczekać około 5 minut i gotowe.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/chocolate_chip_cookies/przepis.html
Fajne te ciasteczka, muszę kiedyś takie upiec :)
OdpowiedzUsuńwarte grzechu ;) polecam :)
Usuńwyglądają ślicznie:) bo są cieniutkie.. zawsze wszędzie takie grubasy widziałam. Ale te Twoje.. chyba sie skusze :)
OdpowiedzUsuńCzyli po ulozeniu na blaszce takich kuleczek nie "rozplaszczamy" ich, tak? :) Same sie splaszcza podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńI w jakiej formie maja byc czekolady? :P Roztopione, posiekane?
Usuńmożna delikatnie je rozpłaszczyć, czekolada ma być posiekana lub użyj groszków czekoladowych, pozdrawiam :)
Usuń