środa, 28 sierpnia 2013

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Chocolate chip cookies to amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Ciacha są słusznych rozmiarów i są bardzo dobre ale dla mnie trochę za słodkie, dlatego sugeruję dodać mniej cukru. Po za tym małym minusikiem ciasteczka są  smaczne i warto je upiec :)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 100g masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki białego cukru (można dodać mniej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300g czekolady(biała, mleczna i gorzka), 100g czekolady można zamienić  na orzechy

Wykonanie:
  • mieszamy mąkę, sodę, sól oraz wanilię
  • w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrami przez około 5 minut, dodajemy jajko i ubijamy kolejne 5 minut
  • do masy maślano jajecznej dodajemy składniki suche i miksujemy, następnie dodajemy czekolady i całość mieszamy, aż wszystko ładnie się nam połączy
  • z ciast formujemy kulki wielkości gałki do lodów (najlepiej użyć łyżki do lodów świetnie się sprawdza) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując bardzo duże odstępy bo ciasteczka bardzo rosną 
  • pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC, uwaga ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie nim ściągniemy je z blaszki polecam odczekać około 5 minut i gotowe.





Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/chocolate_chip_cookies/przepis.html

6 komentarzy:

  1. Fajne te ciasteczka, muszę kiedyś takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają ślicznie:) bo są cieniutkie.. zawsze wszędzie takie grubasy widziałam. Ale te Twoje.. chyba sie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli po ulozeniu na blaszce takich kuleczek nie "rozplaszczamy" ich, tak? :) Same sie splaszcza podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w jakiej formie maja byc czekolady? :P Roztopione, posiekane?

      Usuń
    2. można delikatnie je rozpłaszczyć, czekolada ma być posiekana lub użyj groszków czekoladowych, pozdrawiam :)

      Usuń