Składniki:
Ciasto:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- ⅔ kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- ¼ szklani wyciśniętego soku z cytryny
Kandyzowana cytryna:
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki wody
- ½ szklanki cytryny, drobno pokrojonej
Polewa cytrynowa:
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- +/- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto:
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami
- w drugim naczyniu ucieramy masło, z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem na jasną kremową masę
- do masy dodajemy po kolei jajka, nie przerywając miksowania
- na koniec dodajemy mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy
- ciasto przekładamy do np. kwadratowej formy o boku 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
Kandyzowana cytryna:
- cukier rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, podgrzewając w niewielkim rondelku na małym ogniu przez 2-3 minuty
- dodajemy pokrojoną cytrynę i dusimy przez około5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a cytryna stanie się szklista, gotową odstawiamy do ostygnięcia
Polewa cytrynowa:
- cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i wodą i mieszamy aż uzyskamy gładki lukier,
Zimne ciasto pokrywamy lukrem i
odstawiamy na 1 godzinę, kandyzowaną cytrynę polecam dodawać na pokrojone już
kawałki
Źródło: Książka C. Bardi „Ciasta”
Śliczności pyszności to są <3 :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńZachwycające zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwierzę, że będzie Ci smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń