wtorek, 3 września 2013

CIASTO CYTRYNOWE MADERA

Ciasto jest pyszne, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje, jest mega cytrynowe  i cudnie pachnie , nie tylko cytryną ale równie migdałami i cynamonem. Znalazłam taką ciekawostkę o tym cieście , że jest  to tradycyjny brytyjski wypiek rodem z XVIII wieku. I do jego wykonanie nie używa się madery ani też nie pochodzi z tej wyspy  ale często ciasto  to podawano z kieliszkiem madery stąd nazwa. Gorąco polecam :)


Składniki:

Ciasto:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ⅔ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • ¼ szklani wyciśniętego soku z cytryny

Kandyzowana cytryna:
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cytryny, drobno pokrojonej

Polewa cytrynowa:
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • +/- 2 łyżki wody
Wykonanie:

Ciasto:
  • mąkę  mieszamy  z proszkiem do pieczenia i  mielonymi migdałami
  • w drugim naczyniu ucieramy masło, z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem na jasną kremową masę
  • do masy dodajemy po kolei jajka, nie przerywając miksowania
  • na koniec dodajemy  mieszankę mąki  z migdałami  i sok cytrynowy
  • ciasto przekładamy do  np. kwadratowej formy o boku 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
   
Kandyzowana cytryna:
  • cukier rozpuszczamy w ¼  szklanki wody, podgrzewając w niewielkim rondelku na małym ogniu przez 2-3 minuty
  • dodajemy pokrojoną cytrynę i dusimy przez około5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a cytryna stanie się szklista, gotową odstawiamy do ostygnięcia

Polewa cytrynowa:
  • cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i wodą i mieszamy aż uzyskamy gładki lukier,

Zimne ciasto pokrywamy lukrem i odstawiamy na 1 godzinę, kandyzowaną cytrynę polecam dodawać na pokrojone już kawałki





Źródło: Książka C. Bardi „Ciasta”

4 komentarze:

  1. Śliczności pyszności to są <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wierzę, że będzie Ci smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń