czwartek, 5 września 2013

CIASTO KRÓWKOWO - ŚMIETANKOWE

Kolejny raz ukłon dla  ZASPOWICZKI Ewelinki C za świetny przepis :*. Ciasto co to mówić obłędne, pyszne i genialne. Na pewno się na nim nie zawiedziecie, gorąco polecam, warte grzechu  :)


Składniki (forma29x25cm):

     Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     Masa budyniowa:
  • 2 ½  szklanki mleka
  • ½ kostki masła/margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

    Masa śmietanowa:
  • 400-500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan -fix’u

    Dodatkowo:
  • 50-70 g  startej gorzkiej czekolady
  • 3 paczki herbatników tj około 100g
  • średnia paczka krakersów solonych tj około 80-100g
  • 1 puszka masy krówkowej 400g

 Wykonanie:

     Biszkopt:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  • partiami dodajemy cukier ,a następnie żółtka  jedno po drugim cały czas miksując
  • na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko ostrożnie mieszamy
  • ciasto przelewamy do  średniej blaszki (forma29x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC
  • gotowe studzimy na kratce

    Masa budyniowa:
  • zagotowujemy 1 ½ szklanki mleka,
  • w pozostałym mleku ( 1 szklanka) mieszamy obie mąki,  cukier i żółtko, mieszamy aż nie będzie grudek, gotowe wlewamy do gorącego mleka i mieszamy żeby budyń się nam nie przypalił, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia
  • masło ucieramy a następnie partiami dodajemy zimną masę budyniową, wszystko miksujemy na gładki krem budyniowy

  Masa śmietanowa:
  • śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder ,a na sam koniec śmietan fix
 Warstwy ciasta:

  • biszkopt
  • masa budyniowa
  • herbatniki*
  • masa krówkowa
  • krakersy*
  • masa śmietanowa
  • wierzch posypujemy startą gorzką/mleczną czekoladą

*herbatniki oraz krakersy przed położeniem na budyń/masę warto zamoczyć w mleku.




6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, hmmmm... masa krówkowa w szafce, może uda się je zrobić na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowite ciacho! :) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. postaram się wyczarować czekoladową słodycz i dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  3. Ciasto wygląda niesamowicie ! Jako że uwielbiam piec i gotowa, skocze zaraz do sklepu po składniki i upiekę zaraz to cudo razem z moją mała siostrą Zosią! Dzięki wielkie za przepis i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciacho smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń