środa, 11 września 2013

CZEKOLADOWY MUD CAKE

Ciasto  jest ekstremalnie czekoladowe i  w smaku przypomina truflę, jest słodkie, wręcz kremowe, wilgotne i rozpływa się w ustach, a przy tym jest  nieziemsko pyszne i wbrew pozorom nie jest  to  ciężkie  zapychające ciasto. Doczytałam, że ponoć Mud cake  ( błotne ciasto) zostało po raz pierwszy wypieczone w stanie Missisipi i nawiązuje swoim wyglądem do mułu, który zalega brzegi Missisipi. Gorąco polecam :)


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka(250ml) wody
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅔ kostki masła
  • 6 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek

Składniki na polewę:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • ⅔ szklanki śmietany 30%

Wykonanie ciasta:
  • do małego garnka  wlewamy wodę i dodajemy cukier, całość zagotowujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, gotujemy około 5 minut
  • w drugim garnku rozpuszczamy masło , dodajemy połamaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i utworzy spójną gładką masę do której dodajemy syrop i odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • do przestudzonej  masy wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do tortownicy (+/-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej szczelnie folią aluminiową , tak przygotowaną formę umieszczamy w większym naczyniu do którego wlewamy gorącą wodę tak aby sięgała połowy naszej tortownicy
  • pieczemy 50-55minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Wykonanie polewy:
  • czekoladę i śmietankę umieszczamy w garnku najlepiej z podwójnym dnem i  rozpuszczamy, cały czas mieszając, aż składniki się ze sobą połaczą, gotową polewę odstawiamy do wystudzenia na około 5 minut
  • zimne ciasto smarujemy polewą, ciasto jest pyszne ale jeszcze lepsze  jest na drugi dzień




Źródło: Książka C.Bardi "Ciasta"

14 komentarzy:

  1. Witam
    W przepisie jest podane 6 tabliczek gorzkiej czekolady Mam zapytanie ile wazy tabliczka, 100 czy 150 gram?
    Dziekuje
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ciasto wstawiamy do piekarnika w wiekszym naczyniu z woda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową i tak przygotowaną wkładamy do np prostokątnej formy wypełnionej wodą

      Usuń
  3. Czy folią owijamy tylko dol formy czy również górę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze dobrany prezent dla faceta to szansa na zaskarbienie sobie jego sympatii. Jeśli chcesz podarować mu coś, wyjątkowego, wybierz produkt, który spełni jego oczekiwania.
    prezent dla faceta

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć. Ja niestety jestem noga, jeśli chodzi o wypieki. Teraz zauważyłam, że na stronie https://e-torty.pl/torty-warszawa można zamawiać także ciasta, więc nie wiem czy nie skuszę się, bo w czwartek odwiedza mnie znajoma i chciałabym mieć coś sprawdzonego, a kiedyś zamawiałam u nich tort.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkąd sama nauczyłam się piec ciasta i torty, przestałam zamawiać gotowe wypieki. Samodzielne wyrabianie ciast sprawia mi ogromną satysfakcję :). Zawsze przed przystąpieniem do pracy, dobieram sobie niezbędne akcesoria kuchenne, których będę używała. Należą do nich m.in. forma do ciasta, tortownica, czy też zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz kilku innym przyrządom, przygotowywanie wypieków jest łatwiejsze i szybsze.

      Usuń