środa, 11 września 2013

CZEKOLADOWY MUD CAKE

Ciasto  jest ekstremalnie czekoladowe i  w smaku przypomina truflę, jest słodkie, wręcz kremowe, wilgotne i rozpływa się w ustach, a przy tym jest  nieziemsko pyszne i wbrew pozorom nie jest  to  ciężkie  zapychające ciasto. Doczytałam, że ponoć Mud cake  ( błotne ciasto) zostało po raz pierwszy wypieczone w stanie Missisipi i nawiązuje swoim wyglądem do mułu, który zalega brzegi Missisipi. Gorąco polecam :)


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka(250ml) wody
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅔ kostki masła
  • 6 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek

Składniki na polewę:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • ⅔ szklanki śmietany 30%

Wykonanie ciasta:
  • do małego garnka  wlewamy wodę i dodajemy cukier, całość zagotowujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, gotujemy około 5 minut
  • w drugim garnku rozpuszczamy masło , dodajemy połamaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i utworzy spójną gładką masę do której dodajemy syrop i odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • do przestudzonej  masy wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do tortownicy (+/-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej szczelnie folią aluminiową , tak przygotowaną formę umieszczamy w większym naczyniu do którego wlewamy gorącą wodę tak aby sięgała połowy naszej tortownicy
  • pieczemy 50-55minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Wykonanie polewy:
  • czekoladę i śmietankę umieszczamy w garnku najlepiej z podwójnym dnem i  rozpuszczamy, cały czas mieszając, aż składniki się ze sobą połaczą, gotową polewę odstawiamy do wystudzenia na około 5 minut
  • zimne ciasto smarujemy polewą, ciasto jest pyszne ale jeszcze lepsze  jest na drugi dzień




Źródło: Książka C.Bardi "Ciasta"

10 komentarzy:

  1. Witam
    W przepisie jest podane 6 tabliczek gorzkiej czekolady Mam zapytanie ile wazy tabliczka, 100 czy 150 gram?
    Dziekuje
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ciasto wstawiamy do piekarnika w wiekszym naczyniu z woda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową i tak przygotowaną wkładamy do np prostokątnej formy wypełnionej wodą

      Usuń
  3. Czy folią owijamy tylko dol formy czy również górę ?

    OdpowiedzUsuń