- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 200g masła
- 200g cukru
- 300g mąki pszennej
- 4 jabłka (około 600g)
- sok z ½ cytryny
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- jabłka kroimy w półksiężyce i skrapiamy je sokiem z cytryny
- imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- masło rozpuszczamy, dodajemy do niego starty imbir, cukier i przesianą maskę, całość zagniatamy
- tortownicę (średnica 26) wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy do niej ¾ części ciasta i przyciskamy je do dna, następnie posypujemy je mieszanką bułki tartej i cukru waniliowego
- układamy jabłka, pozostałe ciasto rozkruszamy w palcach jak kruszonkę i przykrywamy nim jabłka, całość posypujemy płatkami migdałowymi
- ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
Źródło: Gazetka „Pieczenie jest proste - Ciasta z jabłkami” nr3.2013
Uwielbiam imbir, z jabłkami komponuje się znakomicie. Koniecznie muszę spróbować takiej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńciacho mocno imbirowe i na pewno będzie Ci smakować bo to ciacho dla imbirożerców :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńoo imbirowe szaleństwo, jak najbardziej nam to odpowiada ! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i zachęcam :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńPyszności, coś dla mnie, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpolecam:) tylko warto zabezpieczyć dobrze tortownicę bo masło pod wpływem temperatury przepływa przez szczelinki tortownicy i robi się sino w piekarniku ja się tak za pierwszym razem załatwiłam ale na błędach człowiek się uczy. A ciacho warte upieczenia , pozdrawiam :)
UsuńSzarlotka najlepiej komponuje się na ciepło podana z zimnymi lodami.
OdpowiedzUsuń