poniedziałek, 30 września 2013

IMBIROWA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Ciasto mocno imbirowe, z chrupką posypką  z dodatkiem płatków migdałowych i z grubą warstwą jabłek. Bardzo ciekawa alternatywa dla standardowej szarlotki. Gorąco zachęcam nie tylko tych którzy kochają wypieki imbirowe.



Składniki:
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 4 jabłka (około 600g)
  • sok z ½ cytryny
  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru waniliowego


 Wykonanie:
  • jabłka kroimy w półksiężyce i skrapiamy je sokiem z cytryny
  • imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • masło rozpuszczamy, dodajemy do niego starty imbir, cukier i przesianą maskę, całość zagniatamy
  • tortownicę (średnica 26) wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy do niej ¾ części ciasta  i przyciskamy je do dna, następnie posypujemy  je mieszanką bułki tartej i cukru waniliowego
  • układamy jabłka, pozostałe ciasto rozkruszamy w palcach jak kruszonkę i przykrywamy nim jabłka, całość posypujemy płatkami migdałowymi
  • ciasto pieczemy  około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC 






Źródło: Gazetka „Pieczenie jest proste -  Ciasta z jabłkami” nr3.2013      

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam imbir, z jabłkami komponuje się znakomicie. Koniecznie muszę spróbować takiej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciacho mocno imbirowe i na pewno będzie Ci smakować bo to ciacho dla imbirożerców :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. oo imbirowe szaleństwo, jak najbardziej nam to odpowiada ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i zachęcam :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pyszności, coś dla mnie, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) tylko warto zabezpieczyć dobrze tortownicę bo masło pod wpływem temperatury przepływa przez szczelinki tortownicy i robi się sino w piekarniku ja się tak za pierwszym razem załatwiłam ale na błędach człowiek się uczy. A ciacho warte upieczenia , pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Szarlotka najlepiej komponuje się na ciepło podana z zimnymi lodami.

    OdpowiedzUsuń