Składniki na ciasto:
- 180g masła
- 200g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 500g mieszanki suszonych owoców (suszone figi, daktyle, żurawina, morele, rodzynki itp.)
- 200g puree z dyni
- 1 łyżeczka drobno posiekanej skórki pomarańczowej
- 300g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki mix cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
Lukier pomarańczowy:
- 180g cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
- masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondlu, gdy wszystko się rozpuści zdejmujemy z gazu i przelewamy do średniej miski,
- gdy masa ostygnie dodajemy jajka, mix owoców suszonych, dynię i skórkę pomarańczową i mieszamy,
- następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami, i jeszcze raz całość mieszamy
- cisto przekładamy do tortownicy (około21cm), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 80-90 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe i zimne ciasto smarujemy lukrem pomarańczowym*
*Lukier pomarańczowy:
- w małej miseczce mieszamy cukier puder i cynamon, następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy , mieszamy aż całość się ze sobą połączy i będzie stanowić spójny nie za gęsty lukier( gdy lukier wyjdzie Wam za gęsty dodajcie łyżeczkę soku lub więcej i na odwrót gdy będzie zbyt rzadki dodajcie po łyżeczce cukru pudru)
Źródło: Książka C.Bardi "Ciasta"
witam, ciasto wygląda super. jestem laikiem kulinarnym stąd moje pytanie. W jakiej postaci mam dodać dynię? obrać i zetrzeć na tarce?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agata
Hej :) możesz pokroić dynię na małe kawałki , poddusić ją i uzyskasz mus dyniowy, z tarą dynią nie próbowałam jeszcze tego ciasta ale wydaje mi się, że też wyjdzie tylko dokładnie ją odsącz ewentualnie można kupić gotowy mus, gorąco polecam i pozdrawiam Kasia
Usuń