Zakręcone cynamonowe ciasteczka, kruche i bogate w cynamon, nie widzę problemu jeżeli ktoś będzie chciał zmniejszyć ilość cynamonu czy cukru, ja jestem cynamonożercą w każdej ilości i ta ilość cynamonu dla mnie jest idealna. Z poniższych składników wyjdzie nam około 20-25 sztuk. Krótko mówiąc, ciacho w rękę, gorące mleko, książka i tak można przetrwać jesienne wieczory :)
- 1 ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilia
- ¾ kostki miękkiego masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamon
- 1 białko
- 1 łyżka wody
Wykonane:
- z mąki, soli, cukru pudru ,cukru waniliowego oraz masła zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówce 30 minut
- zimne ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia, na prostokąt około 25x30 cm , grubości 4 mm,
- tak przygotowane ciasto smarujemy białkiem rozrobionym z 1 łyżką wody, a następnie posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy w rulon (roladę) , zaczynając od dłuższego boku, gotowy rulon zwijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut
- po wyjęciu ciasta z zamrażalnika kroimy je na plastry o grubości 1,5 cm, układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
- pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Źródło:http://deserektv.pl/herbaciane-ciasteczka-cynamonowe/#comment-2744
Takie ciasteczka chodzą za mną od dłuższego czasu, pycha! :)
OdpowiedzUsuńoj za mną też długo chodziły, aż wreście udało się i są pyszne :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńWszyscy je teraz na potęgę pieką:) uwielbiam je :) ja robie też z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńhe he to się wstrzeliłam :) a z ciastem francuskim to na pewno wypróbuję , wielkie dzięki za pomysł :) pozdrawiam Katharos/Kasia
UsuńW przepisach powinno się pisać o konkretnych miarach np. 100g, a nie szklanka czy pół szklanki. Zrobiłam wszystko wg przepisu, przeliczając na miary kuchenne i ciasto wyszło tak kruche, że nie nadawało się nawet do rozwałkowania, a co dopiero do krojenia. Jestem zawiedziona, nie polecam.
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, przykro mi, że ciastka nie wyszły, ciastka kruche często tak mają, że przy wyrabianiu nie zawsze zachowuje się tak jak byś my tego oczekiwali, dlatego raz trzeba dłużej wyrabiać, innym razem trzeba dodać więcej mąki czy mleka, śmietany , a i lodówka ,a raczej schłodzenie ma nam też w tym pomóc aby ciasto stało się zwarte i nadawało się do dalszej obróbki, co do gramatury podanej na szklanki czy gramy, są różne szkoły jedni wolą podawane wagi na szklanki bo nie każdy ma wagę w domu, drudzy są zwolennikami wag na g. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
UsuńCoś w tym jest, że szklanka szklance nierówna, ale kiedy jeszcze nie miałam wagi nie cierpiałam przepisów z gramami i musiałam robić wszystko "na oko". Jedne rzeczy wychodziły, drugie nie, ale teraz jestem mądra i mam CalCook - zawsze można skorzystać. Choć te ślimaczki wyszły smaczne, nie myślałaś dodać do ciasta tego żółtka, które nam zostaje? Byłyby mniej maślane... (chyba że o tą "maślaność" chodzi)
UsuńPiękne. I pięknie tu. Zostaję ;)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i witam w moich słodkich progach :D
Usuńta te narazie naj - acz dodałem trochę śmietany ciasto bardziej kruche
OdpowiedzUsuńsuper :) co do śmietany to dopisuję w swoich notatkach :)
Usuń
OdpowiedzUsuńKuszą :-)
Najgorszy przepis ze wszystkich na jakie trafiłam w internecie. Dałam się zwieść obrazkowi, a w rzeczywistości tylko nerwy i kiepski efekt. Ciasto się rozlatuje o rozwałkowaniu można zapomnieć, piecze się o wiele wiele dłużej niż w przepisie, jedzenie też nie jest przyjemne bo wszystko się rozpada. Nie polecam, żałuję że nie zasugerowałam się poprzednim negatywnym komentarzem. Szkoda czasu, nerwów i składników
OdpowiedzUsuńNice post thank you Andrew
OdpowiedzUsuń