sobota, 12 października 2013

MUFFINKI RAZOWE Z DYNIĄ I BAKALIAMI

Pyszne, aromatyczne, pełne orzechów i suszonych owoców, a  dzięki dyni wilgotne , przy tym zdrowe i lekkie muffinki które świetnie smakują   nie tylko o tej porze roku :)


 Składniki:
  • ½ szklanki  bakalii tj. rodzynek, fig oraz daktyli
  • ½  szklanki orzechów włoskich
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw( cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki piure z dyni lub świeżo startej dyni
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • ½ szklanki płynnego miodu


Wykonanie:
  • bakalie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy je na sitku,
  • orzechy siekamy i  lekko podprażamy na  suchej patelni bez tłuszczu
  • do miski dodajemy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól wszystko mieszamy
  • do suchych składników dodajemy pozostałe tj. jajka, dynię, olej oraz miód i wszystko delikatnie ze sobą łączymy ,na sam koniec dodajemy orzechy  i bakalie i jeszcze raz wszystko ze sobą mieszamy
  • ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami do ¾ wysokości , pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.



Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/muffiny_razowe_z_dynia/przepis.html

6 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie! Aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne, słonecznie zdjęcia :)
    I cudne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne babeczki, świetnie wyglądają ! w pysznych jesiennych smakach ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmią i wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo Wam dziękuję za wszystkie komentarze i z góry wybaczcie, że wszystkim indywidualnie nie odpisuję. Ciesze się ogromnie, że zdjęcia i przepis przypadł Wam go sera ,a muffiny naprawdę warte upieczenia, nic dodać nic ująć, idealne na tą porę roku i jestem pewna, że będą Wam smakować, gorąco pozdrawiam wszystkich i każdego z osobna :) Katharos

    OdpowiedzUsuń