Ciasto:
- 1 szklanka i 7 łyżek mąki wieloziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ szklanka brązowego cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka i 2 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki
Nadzienie:
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczki cynamonu ( w org.1 ½ łyżeczki)
- 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
- wszystkie składniki nadzienia czyli orzechy, cukier, cynamon oraz masło mieszamy ze sobą i odstawiamy
- przygotowujemy muffiny w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę i cukier
- w drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki czyli jajko, masło i jogurt
- mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy,
- foremki na muffinki wypełniamy po łyżce ciastem (⅓ wysokości foremki), następnie dodajemy po łyżeczce nadzienia, przykrywamy nadzienie ciastem( do ¾ wysokości) i resztą nadzienia posypujemy wierzch muffinek
- pieczemy około 20 minut góra dół, w piekarniku nagrzanym do 200ºC
- gotowe jeszcze ciepłe muffinki można polać miodem ale dla mnie to już za dużo słodkości w tak małej babeczce
Źródło: http://www.nigellalawson.pl/przepisy/pysznosci/baklava_muffins.php
Wow, świetna wersja muffinek! :)
OdpowiedzUsuńorzechy i cynamon to co teraz na jesienne dni nam najbardziej potrzeba jest zatopione w małej muffince :) gorąco pozdrawiam
UsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje :D polecam
UsuńO mniam, wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńtak mała słodka pokuska warta upieczenia ;p
Usuń