niedziela, 3 listopada 2013

MUFFINKI BAKLAVA

Bardzo smaczne orzechowo- cynamonowe muffinki  z dużą ilością cynamonu. Z podanej ilości wychodzi 15-16 sztuk, polecam :)

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka i 7 łyżek mąki wieloziarnistej
  • 2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka i 2 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki
Nadzienie:
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1  łyżeczki cynamonu ( w org.1 ½ łyżeczki)
  • 3 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:
  • wszystkie składniki nadzienia czyli orzechy, cukier, cynamon oraz masło mieszamy ze sobą i odstawiamy
  • przygotowujemy muffiny w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę i cukier
  • w drugiej  misce łączymy wszystkie mokre składniki czyli jajko, masło i jogurt
  • mokre składniki dodajemy do suchych  i mieszamy,
  • foremki na muffinki wypełniamy po łyżce ciastem (⅓ wysokości foremki), następnie dodajemy po łyżeczce nadzienia, przykrywamy nadzienie  ciastem( do ¾ wysokości) i resztą nadzienia  posypujemy wierzch muffinek
  • pieczemy około 20 minut góra dół, w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  •  gotowe jeszcze ciepłe muffinki można polać miodem ale dla mnie to  już za  dużo  słodkości w tak małej babeczce




Źródło: http://www.nigellalawson.pl/przepisy/pysznosci/baklava_muffins.php

6 komentarzy:

  1. Wow, świetna wersja muffinek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy i cynamon to co teraz na jesienne dni nam najbardziej potrzeba jest zatopione w małej muffince :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  2. O mniam, wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń