- 2 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 250g masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 420g puree z dyni
- ½ tabliczki (50g) czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir
- w drugiej misce ucieramy masło z cukrami oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę
- dodajemy teraz do masy po jednym jajku , miksując po każdym dodaniu jajka
- do masy dodajemy mieszankę mąki na przemian z puree z dyni , miksujemy cały czas na niskich obrotach,
- odkładamy 1 ⅓ szklanki ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niej rozpuszczoną zimną czekoladę, całość mieszamy
- część ciasta jasnego (około 3 szklanek) przekładamy do formy z kominem( ja użyłam tortownicy 26cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- na środek ciasta nakładamy teraz ciasto czekoladowe i przykrywamy go pozostałą częścią jasnego ciasta
- pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/02/babka-dyniowa-z-czekoladowym-srodkiem.html
Cu-do-wna! Pięknie wyrosła i na pewno jest przepyszna :) Dobrze, że mam jeszcze dynię.
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszna i jestem pewna, że będzie smakowała :)
Usuńwizualnie też prezentuje się rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuńbardzo lubię babki, szczególnie do szklanki ciepłego mleka ! taka idealnie by się sprawdziła, tylko dyni już u mnie brak ... ale co tam, mam nadzieję, że kiedyś zrobię, bo jak nie teraz to następnym razem :)
OdpowiedzUsuńjak nie ta babka to inna :) w najbliższym czasie dodam przepis na babkę kokosową również pyszna jak dyniowa:D, a dyniowa nie zając upieczesz za rok ;)
UsuńWspaniała Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki :*
Usuń