czwartek, 7 listopada 2013

BABKA DYNIOWA Z CZEKOLADOWYM ŚRODKIEM

Babka jest pyszna, , cudnie wyrasta, jest prosta w wykonaniu,  pełna aromatu cynamonu i imbiru ,nie jest sucha i pięknie się prezentuje , gorąco polecam i zachęcam :D


 

Składniki:
  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki mielonego imbiru
  • 250g masła
  • ½  szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 420g puree z dyni
  • ½ tabliczki  (50g) czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej


Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy  mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir
  • w drugiej misce ucieramy masło z cukrami oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę
  • dodajemy teraz  do masy po  jednym jajku , miksując po każdym dodaniu jajka
  • do masy  dodajemy mieszankę mąki na przemian z puree z dyni , miksujemy  cały czas na niskich obrotach,
  • odkładamy  1 ⅓ szklanki ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niej rozpuszczoną zimną czekoladę, całość  mieszamy
  • część ciasta  jasnego  (około 3 szklanek) przekładamy do formy z  kominem( ja użyłam tortownicy 26cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • na środek ciasta nakładamy teraz ciasto czekoladowe i przykrywamy go pozostałą częścią jasnego ciasta
  • pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.





Źródło: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/02/babka-dyniowa-z-czekoladowym-srodkiem.html


8 komentarzy:

  1. Cu-do-wna! Pięknie wyrosła i na pewno jest przepyszna :) Dobrze, że mam jeszcze dynię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest naprawdę pyszna i jestem pewna, że będzie smakowała :)

      Usuń
  2. wizualnie też prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię babki, szczególnie do szklanki ciepłego mleka ! taka idealnie by się sprawdziła, tylko dyni już u mnie brak ... ale co tam, mam nadzieję, że kiedyś zrobię, bo jak nie teraz to następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nie ta babka to inna :) w najbliższym czasie dodam przepis na babkę kokosową również pyszna jak dyniowa:D, a dyniowa nie zając upieczesz za rok ;)

      Usuń