Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- 180g masła
- ½ szklanki cukru brązowego
- ¼ szklanki golden syrop/miodu
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 45g kandyzowanego imbiru, drobno pokrojonego
Polewa cytrynowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- do miski wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól
- w drugiej ucieramy masło z cukrem i golden syrop lub miodem, aż postanie jasna kremowa masa
- następnie wbijamy po kolei jajka, nie przestając miksować
- do masy stopniowo dodajemy mieszankę mąki, miksując na małych obrotach
- w małej misce mieszamy mleko z sodą ,dodajemy je do ciasta razem z drobno pokrojonym imbirem , wszystko dokładnie mieszamy,
- ciasto przekładamy do formy( o boku 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 45 minut do suchego patyczka , w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- zimne ciasto polewamy polewą cytrynową * i posypujemy cynamonem.
*polewa cytrynowa: cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym
,aż uzyskamy gładka bez grudkową polewę.
Musi być smaczne! :)
OdpowiedzUsuńjeżeli tylko lubisz imbir to na pewno będzie Ci smakowało :)
UsuńUwielbiam ciasta imbirowe. A w połączeniu z cytryną - zawsze ! Ślicznie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję :)
Usuńimbir i cytryna, uwielbiam ten duet! ale ciasta w takich smakach nigdy nie jadłam! a brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam :D
UsuńW sam raz na jesienne chłodne wieczory:)
OdpowiedzUsuńoj tak :) idealne jesienne ciasto :)
UsuńJa imbir uwielbiam, więc w cieście pewnie bym się zakochała od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuńna 100% :D
UsuńPrzed chwilą Ewa Wachowicz zapowiedziała w radio, że poda receptę, a ja się zastanawiam, czy ciasto ze swieżym (nie proszkiem!) imbirem nie byloby jeszcze ciekawsze.
OdpowiedzUsuńsproszkowany imbir jest łagodniejszy i częściej się go stosuje w słodkich przepisach natomiast świeży jest ostrzejszy i lekko gorzkawy ( a to nie każdy lubi) ale też już używałam świeży starty imbir i jeżeli ie da się go za dużo to wypieki również wychodzą pyszne jak z suszonym, więc nie widzę problemu i można zamienić imbiry, tylko trzeba poeksperymentować z ilością żeby nie przedobrzyć , gorąco pozdrawiam :)
UsuńSam sobie odpowiadam! W przepisie Katharos jest świeży imbir w postaci kandyzowanej, ja to przegapiłem! Bez otaczania cukrem pokroiłem w kosteczkę wyjęte z syropu plasterki i dodałem wraz z kilkoma łyżkami syropu do ciasta. Reszta zgodnie z przepisem. Efekt doskonały. Rodzaj piernika, ale nie taki sztampowy. Dzięki imbirowi i polewie cytrynowej z cynamonem.
Usuńlebron 18
OdpowiedzUsuńkyrie irving shoes
kyrie 6 shoes
off white hoodie
golden goose sneakers
kobe shoes
curry 5 shoes
golden goose sneakers
kyrie 7
hermes