poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO IMBIROWE Z POLEWĄ CYTRYNOWĄ

Mocno imbirowe ciasto, stonowane cytrynową polewa  z cynamonowym akcentem. Ciasto ładnie wyrasta, jest aromatyczne i smaczne ,oczywiście jeżeli lubicie imbir bo gra tu główną rolę, gorąco pozdrawiam


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 180g masła
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • ¼ szklanki golden syrop/miodu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 45g kandyzowanego imbiru, drobno pokrojonego
Polewa cytrynowa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  • do miski wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól
  • w drugiej ucieramy masło z cukrem i golden syrop lub miodem, aż postanie jasna kremowa masa
  • następnie wbijamy po kolei jajka, nie przestając miksować
  • do masy stopniowo dodajemy mieszankę mąki, miksując na małych obrotach
  • w małej misce  mieszamy mleko z sodą ,dodajemy je do ciasta  razem z drobno pokrojonym imbirem , wszystko dokładnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do formy( o boku 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 45 minut do suchego patyczka , w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • zimne ciasto  polewamy polewą cytrynową * i posypujemy cynamonem.
*polewa cytrynowa: cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym ,aż uzyskamy gładka  bez grudkową polewę.



Źródło: Książka C.Bardi "Ciasta"

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jeżeli tylko lubisz imbir to na pewno będzie Ci smakowało :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta imbirowe. A w połączeniu z cytryną - zawsze ! Ślicznie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. imbir i cytryna, uwielbiam ten duet! ale ciasta w takich smakach nigdy nie jadłam! a brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na jesienne chłodne wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja imbir uwielbiam, więc w cieście pewnie bym się zakochała od pierwszego kęsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przed chwilą Ewa Wachowicz zapowiedziała w radio, że poda receptę, a ja się zastanawiam, czy ciasto ze swieżym (nie proszkiem!) imbirem nie byloby jeszcze ciekawsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sproszkowany imbir jest łagodniejszy i częściej się go stosuje w słodkich przepisach natomiast świeży jest ostrzejszy i lekko gorzkawy ( a to nie każdy lubi) ale też już używałam świeży starty imbir i jeżeli ie da się go za dużo to wypieki również wychodzą pyszne jak z suszonym, więc nie widzę problemu i można zamienić imbiry, tylko trzeba poeksperymentować z ilością żeby nie przedobrzyć , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Sam sobie odpowiadam! W przepisie Katharos jest świeży imbir w postaci kandyzowanej, ja to przegapiłem! Bez otaczania cukrem pokroiłem w kosteczkę wyjęte z syropu plasterki i dodałem wraz z kilkoma łyżkami syropu do ciasta. Reszta zgodnie z przepisem. Efekt doskonały. Rodzaj piernika, ale nie taki sztampowy. Dzięki imbirowi i polewie cytrynowej z cynamonem.

      Usuń