Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startego cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki startych goździków
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 310g masła
- 2 szklanki brązowego cukru
- 5 dużych jajek
- 1 pomarańcza (starta skórka + sok)
- 300g startej marchewki
Wykonanie:
- istotne aby składniki były w temperaturze pokojowej
- do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, zmielone migdały oraz posiekane orzechy, mieszamy i odstawiamy
- zabieramy się teraz za ucierania masła z cukrem, aż do chwili kiedy powstanie kremowa konsystencja,
- do masy maślanej dodajemy pojedynczo jajka , nie przerywając miksowania
- następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz marchewkę,
- ciasto przekładamy do formy (np. kwadratowej o boku 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Źródło: Książka Carla Bardi „ Ciasta”
Musi być przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńnie będę owijać w bawełnę, tak jest pyszne :D
UsuńWygląda cudnie, poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńw takim razie gorąco zapraszam :)
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe!!
OdpowiedzUsuńw takim razie witam w klubie marchewkowców :D
UsuńPrzepyszne ciato, moim zdaniem najlepsze z cieplym budyniem :p
OdpowiedzUsuńcieszę się, że ciacho smakowało :)z budyniem jeszcze nie testowałam ale wszystko przede mną :)
Usuńair jordan
OdpowiedzUsuńkd 10
curry shoes
off white clothing
paul george shoes
jordan shoes
supreme hoodie
yeezy boost 350 v2
kyrie 7 shoes
kobe