czwartek, 21 listopada 2013

CIASTO MARCHEWKOWO – ORZECHOWO - POMARAŃCZOWE

Kolejna moja propozycja  na  długie jesiennie i zimowe dni to pyszne ciasto marchewkowe,  pełne nie tylko marchewki ale również pomarańczy oraz orzechów co pięknie wszystko ze sobą współgra tworząc pyszne wilgotne  i aromatyczne ciasto. Gorąco zachęcam :) Ciacho można zjeść bez dodatków jak również można dodać np serek homogenizowany z wanilią i skórką pomarańczową, jedna i druga wersja jest pyszna :D


Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki startych goździków
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka  posiekanych orzechów włoskich
  • 310g masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 pomarańcza (starta skórka + sok)
  • 300g startej marchewki

Wykonanie:
  • istotne aby składniki były w temperaturze pokojowej
  • do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,  imbir,  gałkę muszkatołową, goździki, zmielone migdały oraz posiekane orzechy, mieszamy i odstawiamy
  • zabieramy się  teraz za ucierania masła z cukrem, aż do chwili kiedy powstanie kremowa konsystencja,
  • do masy  maślanej dodajemy  pojedynczo jajka , nie przerywając miksowania
  • następnie zmniejszamy obroty miksera i  stopniowo dodajemy mieszankę mąki, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz marchewkę,  
  • ciasto przekładamy do formy (np. kwadratowej o boku 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 60 minut  do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC






Źródło: Książka Carla Bardi „ Ciasta”

9 komentarzy: