Można powiedzieć, że są to
muffinki w wersji śniadaniowej, z miodem, orzechami oraz mąką orkiszową i
kukurydzianą. Właśnie obie mąki oraz miód nadaje tym muffinom charakteru
śniadaniowego i świetne współgrają z
konfiturą pycha :). Taka zdrowa wersja kukurydzianych
muffin, jednak te osoby które lubią słodsze wypieki zdecydowanie muszą dodać więcej cukru lub
np. posmarować je kremem czekoladowym czy polać miodem. Z podanej porcji
wychodzi 12 sztuk . Polecam :D
Składniki:
- 220g mąki orkiszowej
- 180g maki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 60g masła
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 80g płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 375ml jogurtu naturalnego
- ½ szklanki posiekanych orzechów rodzaj według uznania
Wykonanie:
- wszystkie suche składniki czyli mąki, proszek, sodę oraz sól mieszamy i odstawiamy na bok
- masło roztapiamy w rondlu , odstawiamy do ostudzenia
- żółtko ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy miód, ekstrakt z wanilii oraz zimne masło, mieszamy
- do masy dodajemy teraz partiami jogurt i mieszankę suchych składników, miksujemy aż uzyskamy gładką masę, dodajemy orzechy
- na koniec białko ubijamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając
- cisto przekładamy do foremek na muffinki, do ¾ wysokości . Ja użyłam papierowych papilotek jednak muffinki się do nich poprzyklejały (z powodu małej ilości tłuszczu ) więc bezpieczniej będzie użyć np. foremek silikonowych, wydaje mi się, że wtedy nie powinno być problemu z wydobyciem muffinki
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
Źródło: http://www.ekoquchnia.pl/2012/01/muffinki-kukurydziane-orzechami-i-miodem/
Orzechy i miód ... miam chcę taką :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńSuper połączenia :)
OdpowiedzUsuńo tak :)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPiękne Ci wyszły, lubię dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków bo stają się wtedy takie lekkie, a orkiszowa to u mnie już standard :-)
OdpowiedzUsuń:) a ja lubię ten kukurydziany posmak jak w płatkach kukurydzianych pycha , co do mąki orkiszowej to dopiero rozpoczęłam przygodę z nią ale już wypieki z jej dodatkiem coraz częściej zaczynają gościć w moim domu, gorąco pozdrawiam :)
Usuńyeezy supply
OdpowiedzUsuńoff white outlet
chrome hearts outlet
kd 12 shoes
kyrie 7 shoes
kd 12
supreme clothing
kyrie 5
kyrie irving shoes
air jordan