sobota, 23 listopada 2013

MUFFINKI KUKURYDZIANO - ORKISZOWE Z ORZECHAMI I MIODEM

Można powiedzieć, że są to muffinki w wersji śniadaniowej, z miodem, orzechami oraz mąką orkiszową i kukurydzianą. Właśnie obie mąki oraz miód nadaje tym muffinom charakteru śniadaniowego i świetne  współgrają z konfiturą  pycha :). Taka zdrowa wersja kukurydzianych muffin, jednak te osoby które lubią słodsze wypieki  zdecydowanie muszą dodać więcej cukru lub np. posmarować je kremem czekoladowym czy polać miodem. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk . Polecam :D


Składniki:
  • 220g mąki orkiszowej
  • 180g maki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 4 łyżki  brązowego cukru trzcinowego
  • 80g  płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 375ml jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów rodzaj według uznania

Wykonanie:
  • wszystkie suche składniki czyli mąki, proszek, sodę oraz sól mieszamy i odstawiamy na bok
  • masło roztapiamy w rondlu , odstawiamy do ostudzenia
  • żółtko ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy miód, ekstrakt z wanilii oraz zimne masło, mieszamy
  • do masy dodajemy teraz partiami jogurt i mieszankę suchych składników, miksujemy aż uzyskamy gładką masę, dodajemy orzechy
  •  na koniec białko ubijamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając
  • cisto przekładamy do foremek na muffinki, do ¾ wysokości . Ja użyłam papierowych papilotek jednak muffinki się do nich poprzyklejały (z powodu małej ilości tłuszczu ) więc bezpieczniej będzie użyć np. foremek silikonowych, wydaje mi się, że wtedy nie powinno być problemu z wydobyciem muffinki
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC





Źródło: http://www.ekoquchnia.pl/2012/01/muffinki-kukurydziane-orzechami-i-miodem/

8 komentarzy:

  1. Orzechy i miód ... miam chcę taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne Ci wyszły, lubię dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków bo stają się wtedy takie lekkie, a orkiszowa to u mnie już standard :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a ja lubię ten kukurydziany posmak jak w płatkach kukurydzianych pycha , co do mąki orkiszowej to dopiero rozpoczęłam przygodę z nią ale już wypieki z jej dodatkiem coraz częściej zaczynają gościć w moim domu, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń