poniedziałek, 4 listopada 2013

BATONIKI ORZECHOWO-KOKOSOWE WG NIGELLI LAWSON

Bardzo dobre batoniki które szybko znikają w niewytłumaczalny sposób ;) bazą jest  kruche ciasto, a wierzch pokrywa pyszna orzechwo-kokosowa warstwa, nie daj się obok nich  przejść obojętnie, gorąco polecam :)

Składniki:

Spód:
  • 200g miękkiego masła
  • 8 łyżek brązowego cukru muscovado
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli

Wierzch:
  • 3 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125g brązowego cukru muscovado
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g wiórków kokosowych
  • 150g orzechów (mix)

Wykonanie:

Spód:
  • masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( rozmiar 24x30 +/- ) i  dokładnie ciasto wyrównujemy palcami ,
  • wkładamy do piekarnika na 10 minut tak aby się podpiekło  w temperaturze 180ºC
  • po tym czasie ciasto wyciągamy z  piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia

Wierzch:
  • kiedy spód ciasta jest już w piekarniku zabieramy się za wierzch
  • jajka ubijamy z ekstraktem waniliowym  następnie dodajemy cukier nie przerywając ubijania
  • do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy
  • na koniec dodajemy kokos oraz posiekane orzechy i jeszcze raz całość mieszamy
  • na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy kokosowo-orzechową warstwę
  • całość pieczemy   30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia, zimne kroimy na mniejsze kawałki (romby, kwadraty, prostokąty )
  • batoniki można polać czekoladą  ale nie jest to konieczne.




Źródło: http://www.nigellalawson.pl/przepisy/pysznosci/batoniki_jak_marzenie.php

12 komentarzy: