Tym razem propozycja rogalikowa dla zabieganych, szybkie i
zawsze wychodzące rogaliki z ciasta francuskiego i marcepanu. Dla mnie idealne,
zachęcam i polecam :D
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g gotowej masy marcepanowej
- 1 roztrzepane jajko
- cukier perlisty do posypania
Wykonanie:
- ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na duże trójkąty wychodzi 6-7 sztuk
- marcepan rozwałkowujemy na 2-3 mm na stolnicy podsypanej cukrem pudrem, tniemy go również na trójkąty z tym, że mają być mniejsze o jakieś 0,5cm
- tak przygotowane trójkąty zwijamy zaczynając od dłuższego boku,
- rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujmy jajkiem i posypujemy cukrem perlistym
- pieczemy 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/rogaliki-z-marcepanem/
Z marcepanem musiało smakować obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńtak idealne połączenie nawet nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje :)
UsuńUwielbiam marcepan! Ooomnomnomnom! :D
OdpowiedzUsuńo ja też :)
Usuńpiekne rogaliki:)
OdpowiedzUsuń