czwartek, 14 listopada 2013

PEŁNOZIARNISTA TARTA Z JABŁKAMI I GRANATEM

Pyszna lekka tarta z jabłkami i granatem, jest cieniutka, słodka, aromatyczna, zdrowa i dla każdego tego co na diecie i nie koniecznie. Ja upiekłam tarte w większej formie więc zrobiłam ją z 1 ½  porcji. Dla mnie nr 1 ba nawet mojemu mężowi przeciwnikowi tart zasmakowała więc coś w tym musi być ;) Gorąco polecam :)

Składniki:

Spód:
  • 120g mąki pełnoziarnistej
  • 25g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 35g margaryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
Wierzch:
  • 2 duże jabłka
  • ½ granata
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • ziarenka z laski wanilii wg uznania


Wykonanie:
  • ze wszystkich składników tj. mąki, cukru pudru, żółtka, margaryny i jogurtu zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce 45 minut
  • kiedy ciasto się chłodzi , obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki o grubości około2-3 mm, które polewamy sokiem z cytryny
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy  na blacie posypanym mąka  i ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dopasowując ciasto do kształtu formy
  • następie ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym, a na wierzchu układamy plasterki jabłek ( okręg po okręgu)
  • tak przygotowane ciasto smarujemy mieszanką  białka, mleka, soku jabłkowego oraz ziarenek wanilii , całość posypujemy ziarenkami granata
  • tratę pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC





Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/lekka-penoziarnista-tarta-z-jabkami-i.html

10 komentarzy:

  1. a smakuje jeszcze lepiej :D polecam dla mnie nr 1 i dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis i cale podanie zerzniete z bloga moje dietetyczne fanaberie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, nie przywłaszczyłam sobie prawa do przepisu, link z informacją skąd jest przepis jest pod zdjęciami Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/lekka-penoziarnista-tarta-z-jabkami-i.html , pozdrawiam

      Usuń
    2. Takie anonimy też mnie denerwują, tarta zapewne smaczna, zdjęcia śliczne. Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. dzięki wielkie :) również gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja bym się cieszyła, jakby ktoś się zainspirował moim przepisem ;) Pozdrawiam :) Super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i kto wie może przepis i z Twojego blogu kiedyś użyczę :)

      Usuń
  4. Prowadzisz świetnego bloga, masz rewelacyjne przepisy i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, takie komentarze uskrzydlają :D jestem szperaczem i lubię testować nowe przepisy które znajduję to tu to tam a fotografia to jest ta przysłowiowa kropka nad i , jedno i drugie kocham i mam nadzieję, że to widać na tym blogu :) gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń
  5. Ten przepis jest bardzo ciekawy. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się jako smaczny deser.

    OdpowiedzUsuń