Spód:
- 120g mąki pełnoziarnistej
- 25g cukru pudru
- 1 żółtko
- 35g margaryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
Wierzch:
- 2 duże jabłka
- ½ granata
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki soku jabłkowego
- ziarenka z laski wanilii wg uznania
- ze wszystkich składników tj. mąki, cukru pudru, żółtka, margaryny i jogurtu zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce 45 minut
- kiedy ciasto się chłodzi , obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki o grubości około2-3 mm, które polewamy sokiem z cytryny
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąka i ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dopasowując ciasto do kształtu formy
- następie ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym, a na wierzchu układamy plasterki jabłek ( okręg po okręgu)
- tak przygotowane ciasto smarujemy mieszanką białka, mleka, soku jabłkowego oraz ziarenek wanilii , całość posypujemy ziarenkami granata
- tratę pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/lekka-penoziarnista-tarta-z-jabkami-i.html
a smakuje jeszcze lepiej :D polecam dla mnie nr 1 i dziękuję :D
OdpowiedzUsuńprzepis i cale podanie zerzniete z bloga moje dietetyczne fanaberie
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, nie przywłaszczyłam sobie prawa do przepisu, link z informacją skąd jest przepis jest pod zdjęciami Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/lekka-penoziarnista-tarta-z-jabkami-i.html , pozdrawiam
UsuńTakie anonimy też mnie denerwują, tarta zapewne smaczna, zdjęcia śliczne. Pozdrawiam:)
Usuńdzięki wielkie :) również gorąco pozdrawiam
UsuńJa bym się cieszyła, jakby ktoś się zainspirował moim przepisem ;) Pozdrawiam :) Super zdjęcia.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) i kto wie może przepis i z Twojego blogu kiedyś użyczę :)
UsuńProwadzisz świetnego bloga, masz rewelacyjne przepisy i piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, takie komentarze uskrzydlają :D jestem szperaczem i lubię testować nowe przepisy które znajduję to tu to tam a fotografia to jest ta przysłowiowa kropka nad i , jedno i drugie kocham i mam nadzieję, że to widać na tym blogu :) gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)
UsuńTen przepis jest bardzo ciekawy. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się jako smaczny deser.
OdpowiedzUsuń