Dziś imieniny Katarzyny patronki kolejarzy i pracowników komunikacji miejskiej, a dodatkowo mojej imienniczki :D więc na tą okazję proponuję pierniczki katarzynki według starej receptury Barbary Bytnerowiczowej. Pierniczki
wychodzą takie jak ze sklepu, a nawet lepsze ale żeby takie były musimy
odczekać parę tygodni , zamknąć je w szczelnej puszce i dopiero wtedy zmiękną i w pełni będzie można się nimi rozkoszować:) Gorąco polecam :D
Składniki:
- 200 g miodu (płynnego)
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, cukier puder, trochę karmelu lub łyżkę kakao dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia
- zagniatamy dość twarde ciasto (jeśli jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany)
- wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawamy foremką katarzynki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Przed pieczeniem smarujemy je z wierzchu wodą
- pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190ºC, przez około 12 -15 minut (uważajmy żeby nie spiec, bo będą zbyt twarde).
·
Ps w ramach wyjaśnień , przepis na pierniczki katarzynki krąży po necie na różnych stronach i blogach ,dlatego podałam imię i nazwisko twórcy, a nie dane konkretnego bloga czy też strony internetowej , jednak dla zainteresowanych, poniższy przepis możecie znaleźć na stronach :
http://atinabc.blox.pl/2012/12/Pierniczki-katarzynki.html
http://pychaciasta.bloog.pl/id,332531165,title,Katarzynki,index.html?smoybbtticaid=611ba1/
http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-katarzynki
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/11/pierniczki-katarzynki.html
·
Źródło: Przepis Barbary Bytnerowiczowej
Uwielbiam pierniczki, a takie "grubiutkie" katarzynki zjadłabym z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do wypieków katarzynek :D
UsuńTen wpis to prawie kopia wpisu z "Moich wypieków"
OdpowiedzUsuńWitam, nie jestem twórcą tego przpisuj jak podałam jest to przepis Barbary Bytnerowiczowej który krąży po blogach, jeżeli chodzi o ścisłość przepis znalazłam na http://pychaciasta.bloog.pl/id,332531165,title,Katarzynki,index.html?smoybbtticaid=611ba1 w którym faktycznie jest odniesienie do moich wypieków. pozdrawiam
UsuńDziewczyno, ale Ty nawet wierszyk wkleiłaś żywcem z moich wypieków :D Sam przepis jest stary jak świat, fakt, ale pomysłu na tę notkę to Ty chyba za bardzo nie miałaś, bo to właśnie ją zgapiłaś z innego bloga, a to sama przyznaj już jako blogerka - jest strasznie słabe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Basia
Hej, powiem tak wierszyk bardzo mi się spodobał i nie widzę w tym niczego złego, że chciałam go też umieścić na blogu, ale nauczkę na przyszłość mam, więc dla zasady usuwam go i przepraszam tych którzy odebrali wklejenie tego wierszyka jako kopię czyjegoś postu, nie było to moim zamiarem, pozdrawiam
UsuńCudne są pulchne piękniutkie:) nie robiłam jeszcze takich ! a wyglądają tak samakowicie... polalabym je lukrem albo czekolada ale same w sobie już są piękne:)
OdpowiedzUsuńgorąco zachęcam :D , bardzo szybkie ok może na początku są twarde ale to taki ich urok, wystarczy tylko puszka, kawałek skórki jabłka, pomarańczy czy chleba i pierniczki miękną jak szalone, co do lukru to raczej jak już będą miękkie :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam te pierniczki :)
OdpowiedzUsuńech to tak jak ja , pamiętam je z dzieciństwa , zawsze je lubiłam, pycha :)
UsuńPrzyprawy korzenne to to samo co przyprawa do piernika ?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA gdzie można kupić takie foremki.Szukam i nie mogę znaleźć.
OdpowiedzUsuń