niedziela, 24 listopada 2013

PIERNICZKI JAK Z KOPERNIKA

Pyszne, pulchne, miękkie i szybkie w wykonaniu pierniczki, czyli taka wersja dla zabieganych.  Z podanej ilości wychodzi około 40 sztuk wszystko zależy  oczywiście od wielkości foremek które użyjecie .Fajne jest w  nich to ,że po upieczeniu są miękkie, a na większość pierniczków jak wiecie trzeba długo czekać. Pierniczki znalazłam na bardzo sympatycznej stronie  http://domowe-wypieki.com. Gorąco zachęcam i polecam :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ½  szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 40g miękkiego masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • dodatkowo 1  rozmącone jajko do posmarowania pierników 
         

·    Wykonanie:
  • zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem, przyprawą do pierników oraz sodą 
  • następnie miód i masło podgrzewamy do chwili aż wszystko się rozpuści , ściągamy z gazu  i dodajemy drożdże całość mieszamy 
  • teraz do suchych składników dodajemy  płynne oraz jajko, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto
  • ciasto rozwałkowujemy na około 5-8mm, wykrawamy  dowolne kształty pierniczków i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem
  • pieczemy 10-15 minut (nie dłużej żeby pierniczki nie stwardniały) w piekarniku nagrzanym do 190°C  
·      

·         
·         
·      Źródło: http://domowe-wypieki.com/pierniczki-jak-z-kopernika-miekkie-i-pulchne/  

10 komentarzy:

  1. Te pierniczki to te moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie !! Pozdrawiamy gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i również gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  3. bardzo fajny przepis I chcialabym go wyprobowac ale podane jest 2x po 40g. masla czy to znaczy ze ma tak byc czy to pomylka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo już poprawiam :) jakiś chochlik się wkradł , pozdrawiam :)

      Usuń
  4. jak długo takie pierniczki mogą leżakować? wyglądają obłędnie :))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz je robiłam ale wydaj mi się ,że w szczelnym pojemniku będą mogły śmiało leżakować z 2-3 tygodnie i mam nadzieję, że się nie mylę, w razie gdyby zaczęły twardnieć zawsze do puszki możesz dodać kawałek skórki pomarańczy czy chleba :) gorąco pozdrawiam i dziękuję :D

      Usuń
  5. Właśnie skończyłam pieczenie, zrobiłam podwójną porcję...i znikają szybciutko...są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) też u mnie szybko znikają :D gorąco pozdrawiam :)

      Usuń