Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka miodu
- 40g miękkiego masła
- 25g świeżych drożdży
- 1 jajko
- dodatkowo 1 rozmącone jajko do posmarowania pierników
· Wykonanie:
- zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem, przyprawą do pierników oraz sodą
- następnie miód i masło podgrzewamy do chwili aż wszystko się rozpuści , ściągamy z gazu i dodajemy drożdże całość mieszamy
- teraz do suchych składników dodajemy płynne oraz jajko, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto
- ciasto rozwałkowujemy na około 5-8mm, wykrawamy dowolne kształty pierniczków i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem
- pieczemy 10-15 minut (nie dłużej żeby pierniczki nie stwardniały) w piekarniku nagrzanym do 190°C
·
·
· Źródło: http://domowe-wypieki.com/pierniczki-jak-z-kopernika-miekkie-i-pulchne/
Te pierniczki to te moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńmoje od tej chwili też :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie !! Pozdrawiamy gorąco :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i również gorąco pozdrawiam :D
Usuńbardzo fajny przepis I chcialabym go wyprobowac ale podane jest 2x po 40g. masla czy to znaczy ze ma tak byc czy to pomylka ?
OdpowiedzUsuńoooo już poprawiam :) jakiś chochlik się wkradł , pozdrawiam :)
Usuńjak długo takie pierniczki mogą leżakować? wyglądają obłędnie :))!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz je robiłam ale wydaj mi się ,że w szczelnym pojemniku będą mogły śmiało leżakować z 2-3 tygodnie i mam nadzieję, że się nie mylę, w razie gdyby zaczęły twardnieć zawsze do puszki możesz dodać kawałek skórki pomarańczy czy chleba :) gorąco pozdrawiam i dziękuję :D
UsuńWłaśnie skończyłam pieczenie, zrobiłam podwójną porcję...i znikają szybciutko...są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) też u mnie szybko znikają :D gorąco pozdrawiam :)
Usuń