poniedziałek, 25 listopada 2013

PIERNICZKI KATARZYNKI

Dziś imieniny Katarzyny  patronki kolejarzy i pracowników komunikacji miejskiej, a dodatkowo  mojej imienniczki :D więc na tą okazję proponuję pierniczki katarzynki według starej receptury  Barbary Bytnerowiczowej. Pierniczki wychodzą takie jak ze sklepu, a nawet lepsze ale żeby takie były musimy odczekać parę tygodni , zamknąć je w szczelnej puszce i dopiero wtedy  zmiękną i w pełni będzie można się  nimi rozkoszować:) Gorąco polecam :D




  Składniki:
  • 200 g miodu (płynnego)
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 Wykonanie:
  • do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, cukier puder, trochę karmelu lub łyżkę kakao dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia
  •  zagniatamy dość twarde ciasto (jeśli jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany)
  •   wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawamy foremką katarzynki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Przed pieczeniem smarujemy je z wierzchu wodą
  •  pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190ºC, przez około 12 -15 minut (uważajmy żeby nie spiec, bo będą zbyt twarde). 

·        



Ps w ramach wyjaśnień , przepis  na pierniczki katarzynki krąży po necie na różnych stronach i blogach ,dlatego podałam imię i nazwisko twórcy, a nie dane konkretnego bloga czy też  strony internetowej ,  jednak dla zainteresowanych, poniższy przepis możecie znaleźć na stronach : 

http://atinabc.blox.pl/2012/12/Pierniczki-katarzynki.html
http://pychaciasta.bloog.pl/id,332531165,title,Katarzynki,index.html?smoybbtticaid=611ba1/ 
http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-katarzynki
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/11/pierniczki-katarzynki.html
http://www.slodkiefantazje.pl/pierniczki-katarzynki
·       
Źródło: Przepis Barbary Bytnerowiczowej

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierniczki, a takie "grubiutkie" katarzynki zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zachęcam do wypieków katarzynek :D

      Usuń
  2. Ten wpis to prawie kopia wpisu z "Moich wypieków"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie jestem twórcą tego przpisuj jak podałam jest to przepis Barbary Bytnerowiczowej który krąży po blogach, jeżeli chodzi o ścisłość przepis znalazłam na http://pychaciasta.bloog.pl/id,332531165,title,Katarzynki,index.html?smoybbtticaid=611ba1 w którym faktycznie jest odniesienie do moich wypieków. pozdrawiam

      Usuń
  3. Dziewczyno, ale Ty nawet wierszyk wkleiłaś żywcem z moich wypieków :D Sam przepis jest stary jak świat, fakt, ale pomysłu na tę notkę to Ty chyba za bardzo nie miałaś, bo to właśnie ją zgapiłaś z innego bloga, a to sama przyznaj już jako blogerka - jest strasznie słabe.
    Pozdrawiam,
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, powiem tak wierszyk bardzo mi się spodobał i nie widzę w tym niczego złego, że chciałam go też umieścić na blogu, ale nauczkę na przyszłość mam, więc dla zasady usuwam go i przepraszam tych którzy odebrali wklejenie tego wierszyka jako kopię czyjegoś postu, nie było to moim zamiarem, pozdrawiam

      Usuń
  4. Cudne są pulchne piękniutkie:) nie robiłam jeszcze takich ! a wyglądają tak samakowicie... polalabym je lukrem albo czekolada ale same w sobie już są piękne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco zachęcam :D , bardzo szybkie ok może na początku są twarde ale to taki ich urok, wystarczy tylko puszka, kawałek skórki jabłka, pomarańczy czy chleba i pierniczki miękną jak szalone, co do lukru to raczej jak już będą miękkie :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. ech to tak jak ja , pamiętam je z dzieciństwa , zawsze je lubiłam, pycha :)

      Usuń
  6. Przyprawy korzenne to to samo co przyprawa do piernika ?

    OdpowiedzUsuń