wtorek, 19 listopada 2013

PIERNICZKI Z BAZYLEI - BASLER LECKERLI

Pierniczki są pyszne, nie kłopotliwe w przygotowaniu, pięknie pachną i różnią się od tradycyjnych polskich pierniczków więc tym bardziej warto je upiec. Są lekko kleiste, cudnie pachną, pełne migdałów i skórki pomarańczowej i rewelacyjnie smakują, wychodzi ich duża ilość, ja akurat zrobiłam z połowy porcji więc wyszła mi pełna puszka pierniczków. Gorąco zachęcam i polecam :)



  Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500g miodu
  • 100g cukru
  • 500g blanszowanych i posiekanych migdałów
  • 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 2 łyżki cherry brandy lub domowego ekstraktu pomarańczowego
 Dodatkowo na lukier:
  • 1 szklanka przesianego cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki wody

 Wykonanie:
  • zaczynamy o przesiania  i wymieszania ze sobą mąki, cynamonu, przyprawy do piernika,  oraz sody, mieszankę odstawiamy
  • do rondla dodajemy miód oraz cukier ,  całość podgrzewamy,  aż do chwili rozpuszczenia cukru, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • następnie  miód, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy  oraz cherry/ekstrakt pomarańczowy dodajmy do suchych składników, wszystko miksujemy do chwili ,aż uzyskamy gładką ale lepką masę ( nie dosypujemy mąki tak ma być)
  • ciasto przekładamy do dużej formy ( 35x35)  lub 2 mniejszych wyłożonej  papierem do dopieczenia, ciasto jest klejące więc trzeba pomóc sobie  przy wykładaniu  rękami oprószonymi mąką, ciasto ma mieć  grubość nie większą niż 1 cm
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC,
  • jeszcze ciepłe smarujemy  w miarę płynnym lukrem  i kroimy na kwadraty, zostawiamy na kratce do ostygnięcia
  • przechowujemy w szczelnym pojemniku ze skórką jabłka lub chleba, dzięki czemu pierniki będą  miękki i nie wyschną.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/basler-leckerl

23 komentarze:

  1. Uwielbiam te pierniczki :) Zawsze je piekę na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja się przyznaję, że dopiero je odkryłam i żałuję że tak późno ;) bo są relacyjne i na pewno na święta i nie tylko będą u mnie często gościć :)

      Usuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam :) Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) pierwszy raz je piekłam i jestem nimi zachwycona, warto upiec :)

      Usuń
  3. Tak szukam i przeglądam różne przepisy i nie mogę się zdecydować...Ten przepis również zapisuję, tylko pokombinuję z mąką- dam żytniej i zobaczymy co wyjdzie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że tak jak ja buszujesz i testujesz przepisy :) co do zmiany mąki nie widzę problemu wydaje mi się, że śmiało możesz ją zamienić, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy może powinno się je zrobić kilka tyg. przed świętami? Normalne pierniczki jakiś czas miękną. Czy bez problemu mogę zrobić je kilka dni przed?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierniczki są miękkie i nie trzeba je piec na szczęście parę tygodni przed świętami wystarczy parę dni przed i najlepiej zamknąć je w puszce do której polecam włożyć np kawałeczek skórki chleba czy pomarańczy która zapewni wilgoć i dzięki temu pierniczki zachowają świeżość, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Z chęcią zjadłabym takiego pierniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam i polecam:) ja je pierwszy raz piekłam w ramach testowania przedświątecznego i już wiem, że będzie jednym z pierników które zagoszczą na święta :)

      Usuń
  6. Czym można zastąpić sodę oczyszczoną?

    OdpowiedzUsuń
  7. czy na lukier na pewno chodzi o cukier waniliowy (taki do wypieków w małych torebkach), czy może o cukier puder z cukrem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawił mnie ten przepis. Koniecznie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń