sobota, 23 listopada 2013

ROGALIKI Z MARCEPANEM – szybkie

Tym razem propozycja rogalikowa dla zabieganych, szybkie i zawsze wychodzące rogaliki z ciasta francuskiego i marcepanu. Dla mnie idealne, zachęcam i polecam :D




Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g gotowej masy marcepanowej
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier perlisty do posypania


Wykonanie:
  • ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na duże trójkąty wychodzi 6-7 sztuk
  • marcepan rozwałkowujemy na 2-3 mm na stolnicy podsypanej cukrem pudrem, tniemy go  również na trójkąty  z  tym, że mają być mniejsze o jakieś 0,5cm
  • tak przygotowane  trójkąty zwijamy zaczynając od dłuższego boku,
  • rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujmy jajkiem i posypujemy cukrem perlistym
  • pieczemy 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC






Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/rogaliki-z-marcepanem/

5 komentarzy: