wtorek, 10 grudnia 2013

CIASTECZKA MINISTRUCELKI

Żeby nie było, że tylko pierniki Wam serwuję w okresie przedświątecznym ;)  dlatego dziś  moja propozycja padła na pyszne małe mini strucelki idealne na świąteczny stół. Ciasteczka te  mają cudnie nieregularne kształty,  są miękkie, wypełnione są rodzynkami, żurawiną  oraz kandyzowaną skórką pomarańczową ,a co najważniejsze świetnie się sprawdzą jako słodki prezent. Gorąco polecam :)


Składniki:
  • 250g  mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (można więcej dodać)
  • skórka starta z 1 cytryny/pomarańczy
  • 1 jajko
  • 100g masła/margaryny
  • 125g chudego twarogu
  • 50g drobno posiekanej  kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
  • 100g rodzynek
  • 50g żurawiny suszonej
  • 50g mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia,  następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, przyprawę do pierników, startą skórkę cytrynową/pomarańczową, jajko, masło oraz twaróg, całość miksujemy najpierw na niskich obrotach później przechodzimy na wysokie obroty
  • do ciasta dodajemy teraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, żurawinę oraz migdały całość zagniatamy
  • ciasto dzielimy na dwie części, z każdej tworzymy wałek długości 22cm, a następnie kroimy je na 1cm kawałki z których formujemy kulki,
  • ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, pieczemy 12 minut ( ja piekłam o parę  minut dłużej) w piekarniku nagrzanym do180ºC
  • upieczone ciasteczka jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce,  trwałość max 2 tygodnie,  z podanej porcji wychodzi około 44 szt.





Źródło: Książka „ Świąteczne ciasteczka”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz