Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (można więcej dodać)
- skórka starta z 1 cytryny/pomarańczy
- 1 jajko
- 100g masła/margaryny
- 125g chudego twarogu
- 50g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
- 100g rodzynek
- 50g żurawiny suszonej
- 50g mielonych migdałów
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, przyprawę do pierników, startą skórkę cytrynową/pomarańczową, jajko, masło oraz twaróg, całość miksujemy najpierw na niskich obrotach później przechodzimy na wysokie obroty
- do ciasta dodajemy teraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, żurawinę oraz migdały całość zagniatamy
- ciasto dzielimy na dwie części, z każdej tworzymy wałek długości 22cm, a następnie kroimy je na 1cm kawałki z których formujemy kulki,
- ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, pieczemy 12 minut ( ja piekłam o parę minut dłużej) w piekarniku nagrzanym do180ºC
- upieczone ciasteczka jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, trwałość max 2 tygodnie, z podanej porcji wychodzi około 44 szt.
Źródło: Książka „ Świąteczne ciasteczka”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz