niedziela, 8 grudnia 2013

KOSTKA PIERNIKOWA-DOMINO

Do tego wypieku chyba nie muszę nikogo  specjalnie zachęcać ;) Pyszny piernik połączony z marcepanem i konfiturą ,a wszystko to oblane czekoladą istna  słodka rozpusta i uczta dla zmysłów, kocham to :D


Składniki:
  • 60g miodu
  • 60g golden syropu/miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 60g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 duże jajko
Dodatkowo:
  • 300g masy marcepanowej
  • 250g konfitury np. z czarnej porzeczki ( najlepiej kwaskowej)
  • 120g czekolady + 1 łyżka oleju rzepakowego ( ja musiałam dorobić polewy)

Wykonanie:
  • miód, golden syrup, brązowy cukier oraz masło roztapiamy ,podgrzewając  składniki na małym ogniu, gotową mieszankę odstawiamy do ostudzenia
  • suche składniki czyli mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do pierników, przesiewamy, następnie dodajemy jajko oraz miodową letnią mieszankę i całość miksujemy na gładka masę
  • ciasto przekładamy do formy ( 23x30cm +/-) wyłożonej papierem do pieczenia, uwaga masa jest klejąca  ale  tak ma być
  • pieczemy 15-20 minut  do suchego patyczka ,w piekarniku nagrzanym do 175ºC 
  • gotowy piernik studzimy, dopiero zimny kroimy na dwa płaty, jak wskazuje autorka przepisu ułatwić można sobie krojenie, przecinając blat piernikowy na 3 części, a potem każdą część przekroić na pół wzdłuż,
  • kolejność warstw: piernik -konfitura- marcepan- konfitura- piernik , tak przygotowany piernik przykrywamy  papierem do pieczenia  ,następnie  obciążamy go deską do krojenia  i wstawiamy do lodówki na 24h , następnego dnia kroimy na małe kwadraciki, 
  • kostki zanurzamy w polewie czekoladowej w całości lub polewamy  polewą tworząc czekoladowe mazaje (  polecam kostki nabijać na wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków ) ja dodatkowo  jeszcze część kostek posypałam  posiekanymi migdałami pycha :)




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/domino---kostki-piernikowe-z-marcepanem-i-konfitura-morelowa

6 komentarzy:

  1. ubóstwiam je... mogłabym jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają nieziemsko pysznie, ale w przepisie brakuje ilości masła, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje za podanie ilości masła, a ja dodałam na oko 100g i wyszło przepyszne, przepis bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń