środa, 11 grudnia 2013

PIERNICZKI PEPPARKAKOR

Bardzo smaczne  i proste  w wykonaniu pierniczki na bazie melasy, po upieczeniu twardnieją ale wystarczy szczelna puszka, parę kawałków skórki pomarańczowej czy jabłek i gotowe pierniczki miękną jak szalone, gorąco polecam :)

Składniki:
  • 110g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 150g melasy z trzciny cukrowej
  • 375g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli



Wykonanie:
  • w garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier puder oraz melasę, gotowe odstawiamy do ostygnięcia
  • w misce mieszamy  mąkę, proszek do pieczenia,  jajko, cynamon, imbir, przyprawę do pierników, szczyptę soli oraz rozpuszczoną  ostudzoną mieszankę, całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na min 3godziny lub do zamrażalki na około 1h
  • po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie wysypanym mąka, wykrawamy foremkami pierniczki, pieczemy 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.





Źródło: http://oliwka.przepisy.net/pierniczki-pepparkakor/

4 komentarze:

  1. ile trzeba czekać, aby zmiękły? wyglądają ślicznie, ale nie wiem, czy zdążę je zrobić. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są to twarde pierniczki ale wystarczy dodać skórkę pomarańczy czy jabłka i pierniczki ładnie powolutku zmiękną ale jest jeszcze jeden niezawodny sposób który stosuję od lat wtedy kiedy upiekę na ostatnią chwilę pierniczki, a one nie mają czasu żeby zmięknąć bo np jest to wigilia mój sposób to przełożenie chlebem czy bułką pierników i dosłownie w parę godzin są bardzo miękkie , więc spokojnie można je teraz piec :)

      Usuń
    2. na pewno wypróbuję 2 sposób. jak nie w tym, to w przyszłym roku :). dziękuję ;)!

      Usuń
    3. bardzo się cieszę bo warto je przetestować , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń