Składniki:
- 110g margaryny
- 100g cukru pudru
- 150g melasy z trzciny cukrowej
- 375g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta soli
- w garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier puder oraz melasę, gotowe odstawiamy do ostygnięcia
- w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cynamon, imbir, przyprawę do pierników, szczyptę soli oraz rozpuszczoną ostudzoną mieszankę, całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na min 3godziny lub do zamrażalki na około 1h
- po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie wysypanym mąka, wykrawamy foremkami pierniczki, pieczemy 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Źródło: http://oliwka.przepisy.net/pierniczki-pepparkakor/
ile trzeba czekać, aby zmiękły? wyglądają ślicznie, ale nie wiem, czy zdążę je zrobić. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsą to twarde pierniczki ale wystarczy dodać skórkę pomarańczy czy jabłka i pierniczki ładnie powolutku zmiękną ale jest jeszcze jeden niezawodny sposób który stosuję od lat wtedy kiedy upiekę na ostatnią chwilę pierniczki, a one nie mają czasu żeby zmięknąć bo np jest to wigilia mój sposób to przełożenie chlebem czy bułką pierników i dosłownie w parę godzin są bardzo miękkie , więc spokojnie można je teraz piec :)
Usuńna pewno wypróbuję 2 sposób. jak nie w tym, to w przyszłym roku :). dziękuję ;)!
Usuńbardzo się cieszę bo warto je przetestować , gorąco pozdrawiam :)
Usuń