niedziela, 1 grudnia 2013

PIERNICZKI WITRAŻYKI

Pierniczki pięknie  się prezentują i cudnie pachną ,wręcz są idealne na choinkę pełną pachnących lasek cynamonu, gwiazdek anyżu i suszonej pomarańczy :)



 Składniki:
  • 2 ¼ szklanki maki pszennej
  • 1  płaska łyżeczka sody
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • ¼ szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1 jajko
  • pokruszone landrynki bez nadzienia różne kolory na witrażyki ( ja pokruszyłam je wałkiem)


Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao, miód, masło oraz jajko zagniatamy na gładkie ciasto
  • dla ułatwienia ciasto warto podzielić na pół i dopiero  wtedy rozwałkować je na grubość około 3 mm  na podsypanym mąką blacie ,
  • wykrawamy pierniczki ,a w każdym z nich wycinamy mniejszą foremką dowolny kształt który napełniamy pokruszonymi landrynkami, tworząc z nich duży kopczyk,który w czasie pieczenia  ładnie się stopi , tworząc cukrową taflę
  • pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ale warto zaglądać do piekarnika  w czasie pieczenia, żeby landrynkowy witrażyk się nam nie przypalił.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i

10 komentarzy:

  1. Urocze są takie pierniczki ! Lepiej się prezentują niż niejedna bombka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak i w dodatku pięknie pachną :)

      Usuń
  2. świetny pomysł z tymi witrażykami! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuję i mam nadzieję, że skuszę do ich wykonania :)

      Usuń
  4. ładnie świecą :). Lepiej niż lampki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachnący i słodki nastrój świąteczny zapewniony :)

      Usuń