Składniki:
- 2 ¼ szklanki maki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
- ¼ szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1 jajko
- pokruszone landrynki bez nadzienia różne kolory na witrażyki ( ja pokruszyłam je wałkiem)
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao, miód, masło oraz jajko zagniatamy na gładkie ciasto
- dla ułatwienia ciasto warto podzielić na pół i dopiero wtedy rozwałkować je na grubość około 3 mm na podsypanym mąką blacie ,
- wykrawamy pierniczki ,a w każdym z nich wycinamy mniejszą foremką dowolny kształt który napełniamy pokruszonymi landrynkami, tworząc z nich duży kopczyk,który w czasie pieczenia ładnie się stopi , tworząc cukrową taflę
- pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ale warto zaglądać do piekarnika w czasie pieczenia, żeby landrynkowy witrażyk się nam nie przypalił.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i
Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńUrocze są takie pierniczki ! Lepiej się prezentują niż niejedna bombka :)
OdpowiedzUsuńoj tak i w dodatku pięknie pachną :)
Usuńświetny pomysł z tymi witrażykami! :))
OdpowiedzUsuńpolecam i zachęcam :)
UsuńCudne te ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i mam nadzieję, że skuszę do ich wykonania :)
Usuńładnie świecą :). Lepiej niż lampki :)
OdpowiedzUsuńpachnący i słodki nastrój świąteczny zapewniony :)
Usuń