piątek, 20 grudnia 2013

STOLLEN ŚWIĄTECZNA STRUCLA

Strucle Stollen znałam od lat ale nigdy osobiście  jej nie piekłam bo przerażał mnie czas który trzeba poświęcić  na jej przygotowanie ale warto, pycha :) Dużym plusem strucli obok smaku  jest jej trwałość bo można ją przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku czy worku. Gorąco zachęcam i polecam nie tylko na święta:) Przepis według Kingi Paruzel.
W poniższym linku  filmik jak robi się oryginalne  niemieckie strucle Stollen, polecam :D

 Składniki:
  • ½ szklanka posiekanych migdałów
  • po ⅓ szklanki :rodzynek; żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50ml rumu
  • 2 łyżki letniej wody
  • ¼ szklanka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • skórka starta z  1 cytryny i  1 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 60g  stopionego masła (zimne)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200g masy marcepanowej

Dodatkowo:
  • 1 jako roztrzepane z 1 łyżką wody
  • 1 ½ łyżki roztopionego masła
  • cukier puder

Wykonanie:
  • przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia migdałów, rodzynek, żurawiny oraz skórki pomarańczowej w rumie,  mieszankę odstawiamy na 24h
  • następnego dnia,do  niewielkiej miseczki wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy suche drożdże oraz szczyptę cukru, odstawiamy na jakieś 5 minut do chwili rozpuszczenia drożdży (spienienia)
  • po 5 minutach do zaczynu dodajemy mleko i 1 szklankę mąki, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
  • po tym czasie masę przekładamy do większej miski , dodajemy teraz starte skórki cytrusowe, żółtka, ekstrakt wanilii, cukier oraz  roztopione masło, mieszamy , następnie  dodajemy resztę mąki (185g) oraz sól i całość wyrabiamy na elastyczne ciasto  około 8-10 minut, ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do podwojenia objętości
  • po tym czasie uderzamy ciasto pięścią aby wypuściło powietrze, dodajemy owoce i orzechy namoczone w rumie i znowu wyrabiamy ciasto do chwili ,aż wszystkie składniki się ze sobą połączą –trochę to potrwa
  • ciasto rozwałkowujemy na blacie ,papierze do pieczenia lub podkładce silikonowej na spory prostokąt o wymiarach 30x25 cm
  • marcepan kroimy na słupki około 1 cm, lekko je zaokrąglamy w dłoniach i układamy na środku ciasta, na całą długość 30 cm
  • brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą , następnie składamy jedną część ciasta do środka tak żeby zakryła marcepan, a na nią zakładamy drugą część, posmarowane brzegi zlepiamy
  • tak przygotowane ciasto , przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , przykrywamy  i odkładamy jeszcze na 45 minut
  • ciasto pieczemy około  50minu , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( ciasto szybko się rumieni polecam w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową)
  • po upieczeniu   ciepłą struclę smarujemy  roztopionym masłem i posypujemy  obficie cukrem pudrem.




Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2012/12/stollen-swiateczna-strucla/

2 komentarze:

  1. Co roku przed świętami się do niej przymierzam i co roku to nie wypala. A przecież ona wygląda tak ładnie, tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he to tak jak ja ale nareszcie udało się :) gorąco polecam :)

      Usuń