W poniższym linku filmik jak robi się oryginalne niemieckie strucle Stollen, polecam :D
Składniki:
- ½ szklanka posiekanych migdałów
- po ⅓ szklanki :rodzynek; żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50ml rumu
- 2 łyżki letniej wody
- ¼ szklanka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- ½ szklanki mleka
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 60g stopionego masła (zimne)
- ½ łyżeczki soli
- 200g masy marcepanowej
Dodatkowo:
- 1 jako roztrzepane z 1 łyżką wody
- 1 ½ łyżki roztopionego masła
- cukier puder
Wykonanie:
- przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia migdałów, rodzynek, żurawiny oraz skórki pomarańczowej w rumie, mieszankę odstawiamy na 24h
- następnego dnia,do niewielkiej miseczki wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy suche drożdże oraz szczyptę cukru, odstawiamy na jakieś 5 minut do chwili rozpuszczenia drożdży (spienienia)
- po 5 minutach do zaczynu dodajemy mleko i 1 szklankę mąki, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
- po tym czasie masę przekładamy do większej miski , dodajemy teraz starte skórki cytrusowe, żółtka, ekstrakt wanilii, cukier oraz roztopione masło, mieszamy , następnie dodajemy resztę mąki (185g) oraz sól i całość wyrabiamy na elastyczne ciasto około 8-10 minut, ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do podwojenia objętości
- po tym czasie uderzamy ciasto pięścią aby wypuściło powietrze, dodajemy owoce i orzechy namoczone w rumie i znowu wyrabiamy ciasto do chwili ,aż wszystkie składniki się ze sobą połączą –trochę to potrwa
- ciasto rozwałkowujemy na blacie ,papierze do pieczenia lub podkładce silikonowej na spory prostokąt o wymiarach 30x25 cm
- marcepan kroimy na słupki około 1 cm, lekko je zaokrąglamy w dłoniach i układamy na środku ciasta, na całą długość 30 cm
- brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą , następnie składamy jedną część ciasta do środka tak żeby zakryła marcepan, a na nią zakładamy drugą część, posmarowane brzegi zlepiamy
- tak przygotowane ciasto , przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , przykrywamy i odkładamy jeszcze na 45 minut
- ciasto pieczemy około 50minu , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( ciasto szybko się rumieni polecam w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową)
- po upieczeniu ciepłą struclę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy obficie cukrem pudrem.
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2012/12/stollen-swiateczna-strucla/
Co roku przed świętami się do niej przymierzam i co roku to nie wypala. A przecież ona wygląda tak ładnie, tak apetycznie.
OdpowiedzUsuńhe he to tak jak ja ale nareszcie udało się :) gorąco polecam :)
Usuń