piątek, 6 grudnia 2013

SZWEDZKIE CIASTECZKA KARMELOWE – KOLAKAKOR



Bardzo proste i szybciutkie w wykonaniu szwedzkie  świąteczne ciasteczka karmelowe, dla zapracowanych i zabieganych idealne , dodatkowym dużym plusem ich jest to, że można je bardzo długo przechowywać nawet do 3miesięcy .Polecam :D


Składniki:
  • 200g miękkiego masła
  • 200g brązowego cukru
  • 1 łyżka golden syrup’u
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem, na jasną masę,
  • dodajemy  golden syrup oraz mąkę wymieszaną z sodą ,  całość miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę
  • ciasto dzielimy na 4 części tworząc z każdej rulon o długości blaszki( ja użyłam blaszkę z piekarnika) rulony układamy równolegle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdy spłaszczamy palcami,
  • pieczemy 15-18 minut  na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175ºC
  • upieczone wyjmujemy i kroimy  każdy rulon na ukos na małe romby, blaszkę ponownie wsuwamy do  piekarnika i zostawiamy od ostygnięcia
  • zimne można posypać cukrem pudrem




Źródło: http://bluespoon.blox.pl/2012/12/Kolakakor-karmelowe-ciasteczka-swiateczne-ze.html

6 komentarzy:

  1. Karmelowe ? To coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!!! Wypróbuję przepis :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, warto wypróbować , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniam, wyglądają na cudownie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak są chrupiące choć z tego co zauważyłam to wszystko zależy od tego jak się upieką bo raz wyszły mi chrupkie a drugi raz już poszły ciacha w stronę miękkości ale warto bo cała magia jest w ich prostocie :)

      Usuń