Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja pominęłam)
- starta skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki płynnego miodu
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub jak nie mamy dodajemy sok pomarańczowy
- po ½ szklanki posiekanych: orzechów włoskich(lub innych), gorzkiej czekolady 70%, suszonej żurawiny( lub innych suszonych ulubionych owoców), wiórków kokosowych
- ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
- w jednym naczyniu mieszamy suche składniki czyli : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli
- w drugim mieszamy jogurt, miód, jajko ,olej oraz sok pomarańczowy i likier
- do suchych składników dodajemy płynne, mieszamy ,następnie dodajemy posiekane bakalie, oraz czekoladę i jeszcze raz całość mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub do foremek silikonowych
- pieczemy 15-18 minut do suchego patyczka, ale nie dłużej bo babeczki mogą wyjść za suche.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/babeczki_orkiszowe/przepis.html
Babeczki wyglądają przepysznie :) Kuszą i przekonują do zakupu mąki orkiszowej (w końcu - bez przerwy przechodzę obok niej w sklepie i jakoś nigdy nie potrafię się przełamać :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
warto też długo się zbierałam do jej zakupu, a tu strzał w dziesiątkę, zdrowa i pyszna :) polecam :)
UsuńBabeczki rewelacyjne ! :) Zrobiłam wczoraj i nie ma po nich śladu, zdrowe , pyszne i bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) i gorąco pozdrawiam :)
UsuńBabeczki wyglądają apetycznie i są w rzeczywistości przepyszne. U mnie też szybko zniknęły z talerza.
OdpowiedzUsuńhi hi taka mała magia tych babeczek :)
Usuń