Składnik na
ciasteczka:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 200g masła
- 1 szklanka tahini- pasta sezamowa
- rozbełtane białko do posmarowania ciasteczek
- ziarna sezamu do posypania
Wykonanie ciasteczek:
- ze wszystkich składników czyli tahini, mąki, proszku, cukru i masła zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody
- odrywamy kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, a następnie posypujemy je sezamem
- ciasteczka pieczemy 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasteczka przechowujemy w puszce.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/chalwowe-ciasteczka
Właśnie zrobiłam. Przepyszne!!! Myślę,że można spokojnie dać 1/3 mniej cukru. Ale smak genialny!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciacha smakowały :)
Usuń