niedziela, 5 stycznia 2014

CIASTECZKA CHAŁWOWE

Ciasteczka są proste w wykonaniu, mocno chałowe, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Jedne z tych ciasteczek obok których nie można przejść obojętnie i do których się powraca :).  Z podanych składników  wychodzi około +/- 50 ciasteczek więc spora ilość, można tak jak ja upiec ciacha z połowy składników. Gorąco polecam :)


Składnik na ciasteczka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 szklanka tahini- pasta sezamowa
  • rozbełtane białko do posmarowania ciasteczek
  • ziarna sezamu do posypania
  

Wykonanie ciasteczek:
  • ze wszystkich składników czyli tahini, mąki, proszku, cukru i  masła zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody
  • odrywamy kawałeczki  ciasta wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i  przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, a następnie posypujemy je sezamem
  • ciasteczka pieczemy 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasteczka przechowujemy w puszce.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/chalwowe-ciasteczka

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam. Przepyszne!!! Myślę,że można spokojnie dać 1/3 mniej cukru. Ale smak genialny!

    OdpowiedzUsuń