piątek, 3 stycznia 2014

BABKA SEZAMOWA (CHAŁWOWA)

Babka jest puszysta i wilgotna, a dzięki paście sezamowej ma delikatny posmak chałwy  ,gorąco polecam i zachęcam do wypieku :)



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki pasty tahini (pasta sezamowa)
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  •  ½ szklanki sezamu do wysypania formy


 Wykonanie:
  • jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem
  • do ubitych jajek dodajemy olej i mleko, mieszamy
  • następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • na końcu dodajemy pastę tahini, całość dokładnie mieszamy
  • formę smarujemy masłem ,a następnie obsypujemy ją sezamem, przekładamy do niej ciasto,
  • pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.



Źródło: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html

12 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda i musi świetnie smakować! Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita babka, zastanawiam się czy pastę sezamową można zastąpić chałwą. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się ,że tak w końcu pasta sezamowa to baza chałwowa więc można spróbować, zamienić pastę na chałwę, tylko dodaj mniej cukru , żeby babka nie była za słodka, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jej, śliczna. I jeszcze chałwowa,czuję, że ją bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, ciekawa jest jak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma delikatny posmak chałwy ,jest lekka no może trochę się kruszy ale to nie problem bo w smaku jest mega :) gorąco polecam :)

      Usuń
  5. mmm, musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skłamałabym gdybym powiedziała, że nie smakowała, polecam :)

      Usuń
  6. Witam.Prosze podac wielkosc keksowki.

    OdpowiedzUsuń