Składniki:
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki pasty tahini (pasta sezamowa)
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- ½ szklanki sezamu do wysypania formy
Wykonanie:
- jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem
- do ubitych jajek dodajemy olej i mleko, mieszamy
- następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- na końcu dodajemy pastę tahini, całość dokładnie mieszamy
- formę smarujemy masłem ,a następnie obsypujemy ją sezamem, przekładamy do niej ciasto,
- pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.
Źródło: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html
Ładnie wygląda i musi świetnie smakować! Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam, dla mnie pycha :)
UsuńBardzo smakowita babka, zastanawiam się czy pastę sezamową można zastąpić chałwą. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się ,że tak w końcu pasta sezamowa to baza chałwowa więc można spróbować, zamienić pastę na chałwę, tylko dodaj mniej cukru , żeby babka nie była za słodka, gorąco pozdrawiam :)
UsuńJej, śliczna. I jeszcze chałwowa,czuję, że ją bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńhi hi tym bardziej zachęcam :)
Usuńwygląda pysznie, ciekawa jest jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńma delikatny posmak chałwy ,jest lekka no może trochę się kruszy ale to nie problem bo w smaku jest mega :) gorąco polecam :)
Usuńmmm, musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńskłamałabym gdybym powiedziała, że nie smakowała, polecam :)
UsuńWitam.Prosze podac wielkosc keksowki.
OdpowiedzUsuń26x12cm
Usuńj4x25c3z39 m0d81j5t68 o1h99i6r94 u8i79j5n61 h6c27n0j15 l4x74c3s84
OdpowiedzUsuń