wtorek, 28 stycznia 2014

ROLADA ŚMIETANOWO-KOKOSOWA Z MALIBU

Prosta i pyszna biszkoptowa rolada z śmietanowo-kokosowym  kremem z dodatkiem Malibu, wbrew pozorom   jest prosta w wykonaniu choć jeszcze parę rolad przede mną aby w pełni dojść do perfekcji w ich rolowaniu , gorąco polecam :)



Składniki na ciasto:
  • 3 jajka( osobno biała i żółtka)
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki Malibu
  • wiórki kokosowe ilość według uznania
Wykonanie kremu:
  • zimną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie Malibu i wiórki kokosowe do smaku

Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier ,a następnie żółtka,
  • na koniec dodajemy ostrożnie obie mąki, całość delikatnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około  15minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • upieczone ciasto, jeszcze ciepłe wyciągamy z formy i kładziemy je na wilgotną ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, ściągamy papier do pieczenia i od razu zawijamy je w ściereczkę, zostawiamy około 15minut zwinięte( nie przejmujcie się jak cisto zacznie przy  zwijaniu lub odwijaniu delikatnie pękać, całość scali krem)
  • ciasto delikatnie rozwijamy( można je pokropić dodatkowo Malibu) i smarujemy je częścią kremu*, następnie ciasto zwijajmy i resztą kremu smarujemy powierzchnię rolady, roladę schładzamy w lodówce.



Źródło: http://gotujmy.pl/rolada-malibu-z-kokosem,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,189735.html

10 komentarzy:

  1. wygląda bosko, zaraz zjem monitor;) uwielbiam rolady, ale rolowanie kompletnie mo nie wychodzi;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi :P ,a co do rolowania nie przejmuj się mi to też raz wychodzi raz nie ale damy radę :) i dojdziemy kiedyś do mega perfekcji w rolowaniu rolad :D

      Usuń
  2. Piękna, taka cudownie zimowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda perfekcyjnie, dodatkowy trening w zwijaniu nie jest Ci potrzebny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna! Zjadłabym.

    http://bialetrufle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, jaki jest wymiar blachy, na której piekłaś ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam blaszki taka jaka jest na stałym wyposażeniu w piekarniku

      Usuń