Składniki
( 12-14 szt.):
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju np. rzepakowego
- ½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- groszki czekoladowe lub posiekana czekolada ilość według uznania
Wykonanie:
- do miski wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao, mieszamy i odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli jajka, olej, maślankę lub jogurt oraz wino, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
- następnie, mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników, na tym etapie dodajemy garść groszków czekoladowych lub posiekaną czekoladę, całość jeszcze raz mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości, pieczemy około 15-17 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200°C
- gotowe muffinki studzimy , dodatkowo można polać je roztopioną czekoladą i ozdobić np. kolorowymi groszkami.
Źródło: Gazetka Hebe
Pięknie wyglądają, na złotym tle, na bogato!
OdpowiedzUsuńhi hi złoty karnawał :)
UsuńMmm, wyglądają cudnie :) I te złote zdjęcia - iście karnawałowe :)
OdpowiedzUsuńhi hi jak karnawał to na bogato :P
Usuń