środa, 14 stycznia 2015

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CZERWONYM WINEM

Jedne z pyszniejszych muffinek jakie piekłam, pięknie wyrastają, są puchate i mają delikatną chrupką górę dla mnie pycha :) Świetnie się sprawdzą nie tylko w okresie karnawału.

 
Składniki ( 12-14 szt.):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju np. rzepakowego
  • ½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • groszki czekoladowe lub posiekana czekolada ilość według uznania

Wykonanie:
  • do miski wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao,  mieszamy i odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli  jajka, olej, maślankę lub jogurt oraz wino, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
  • następnie, mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników, na tym etapie dodajemy garść groszków czekoladowych lub posiekaną czekoladę, całość jeszcze raz mieszamy
  • ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3  wysokości, pieczemy około 15-17 minut  do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200°C
  • gotowe muffinki studzimy , dodatkowo można polać je roztopioną czekoladą i ozdobić np. kolorowymi groszkami.





Źródło: Gazetka Hebe

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, na złotym tle, na bogato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają cudnie :) I te złote zdjęcia - iście karnawałowe :)

    OdpowiedzUsuń